De câte ori trebuie să îți dezinfectezi telefonul, într-o zi. Medicul Streinu-Cercel, anunțul care ne privește pe toți
Medicul Adrian Streinu-Cercel avertizează românii să acorde mare atenție măsurilor de prevenție pe perioada izolării. Acesta oferă câteva sfaturi extreme de valoroase, în contextul unei creșteri semnificative a persoanelor testate pozitiv cu coronavirus. În prezent, în România există 1029 de persoane infectate cu COVID-10 și 17 decese.
Măsurile de prevenție sunt vitale
În cadrul unei intervenţii telefonice la România TV, managerul Institutului de Boli Infecţiose „Matei Balş” din București a asigurat cetățenii că un leac extrem de eficient pentru febră este împachetarea cu un prosop ud. Astfel, dacă simțiți o ușoară febră, încercați această metodă care vă poate scăpa de orice pastilă.
Potrivit declarațiilor doctorului Streinu-Cercel, persoanele cele mai expuse infectării cu coronavirus sunt persoanele cu boli cornice, al cărui număr nu este deloc de neglijat.
„Cei mai expuşi sunt cei cu boli pulmonare, cei cu diabet zaharat, cei cu boli vasculare, cu boli renale cronice, cu cancer şi cu afecţiuni ale sistemului nervos central. Dacă aveţi febră, faceţi împachetări cu un prosop ud, face mai mult decât orice paracetamol sau nurofen. Ţineţi legătura prin telefon cu medicul de familie care vă va spune cum să acţionaţi”, a precizat Adrian Streinu-Cercel.
Ce trebuie să facem cu produsele primite din exterior
În aceeași intervenție telefonică, profesorul a oferit şi alte sfaturi bine de urmat de către românii sănătoși aflați în izolare. Pentru că au intrat în vigoare restricțiile Ordinanței Militare nr. 3, iar persoanele peste 65 de ani nu mai pot ieși decât foarte puțin la cumpărături, medicul menționează de atenția sporită a persoanelor care ajută această categorie de vârstnici.
„Cumpărăturile trebuie duse celor aflaţi în izolare până în faţa uşii. Nu trebuie interacţionat cu ei prin deschiderea usii, nu trebuie pupaţi sau îmbrăţişati. Dacă stau la ţară, alimentele trebuie duse până la poartă. Nu se intră în curte. Virusul se transmite prin contact direct. Mâna contaminata e cea care muta virusul dintr-o parte în alta. Alimentele trebuie puse în două pungi: una la exterior şi o altă pungă cu alimentele. Punga de la exterior contaminată o rulăm şi rămâne cea curată la uşă.”
Un lucru extrem de important, de care trebuie avut grijă, este dezinfectarea telefonului. Potrivit medicului Streinu Cercel, acesta poate fi unul dintre mijloacele principale de transmitere a virusului, motiv pentru care trebuie dezinfectat o dată la două ore.
„Telefonul mobil, care nu este dezinfectat, începe să fie principalul mod de transmitere. Să ne uităm de câte ori îl ducem la nivelul feţei. De pe obraz până la nas mai sunt 2 centimetri. Ideal ar fi să curăţăm cam la 2 ore tot ce atingem, în special telefonul”, mărturisește acesta.
O metodă eficientă de dezinfectare este aceea a folosirii șervețelelor/gelului dezinfectant, dar și o lavetă înmuiată în apă distilată sau spirt.