De câte ori ne atingem fața, într-o singură zi. Ce face un om obișnuit, oră de oră
Lucrurile pe care înainte le făceam fără frică au devenit în timpurile acestea ceva de temut. De câte ori pe zi ne atingem fața și ce face un om obișnuit oră de oră?
De câte ori pe zi ne atingem fața?
Pandemia de coronavirus a adus cu ea restricții ale unor obiceiuri de care poate nici nu eram conștienți. Autoritățile din lumea întreagă au atras atenția oamenilor să se spele foarte des pe mâini și să evite contactul cu zona gurii și a nasului pentru a evita infectarea cu bacteria în cauză. Un om poate pune mâna conștient pe un lucru, iar mai apoi inconștient să ducă palma pe față sau în jurul nasului și a gurii. Conform cercetătorilor, nicio altă vietate nu-și atinge fața mai des decât o face omul. Zonele predispuse să fie atinse sunt în zona obrajilor, a gurii, nasului și a ochilor.
Obiceiul este aproape la dublu pentru doamne și domnișoare, care își ating fața în plus din cauza machiajului și a retușurilor de peste zi ori prin aplicarea cremelor de seara și dimineața. Studiile arată că un om îș atinge fața de 23 de ori pe oră. Mary Louise McLaws, o cercetătoare din domeniul infecțiilor de la North South Wales, din Sydney, Australia, a reușit să numere, alături de colegii de breaslă, de câte ori se atingeau studenții în zona feței.
„Atingerea de sine reprezintă o caracteristică distinctă a speciei noastre”
Acest obicei este nesănătos pentru că predispune la infecții cu virușii de pe lucrurile pe care punem mâna. Viețietățile își ating zona feței pentru a se curăța sau a alunga dăunătorii, dar oamenii au cu totul alte motive pentru a-și atinge chipul. Martin Grunwald, psiholog la Universitatea din Leipzig, Germania, a susținut că „atingerea de sine reprezintă o caracteristică distinctă a speciei noastre.”
„Atingerile de sine sunt mișcări de auto-reglare, rareori conștientizate. Ele joacă un rol important în toate procesele cognitive și emoționale. Ele apar la toți oamenii”, a mai spus Grunwald.