De când se ieftinește căldura în România. Cine va beneficia de gaze la preț redus

De când se ieftinește căldura în România. Cine va beneficia de gaze la preț redus

Guvernul emitea, la finele anului trecut, o Ordonanță de Urgență (OUG) care prevedea, printre multe altele, și reducerea cotei de TVA pentru livrarea energiei termice în sezonul rece, începând chiar cu prima zi a anului 2022. Măsura avea în vedere protejarea anumitor categorii de consumatori, astfel că vestea potrivit căreia unii români vor beneficia de gaze la preț redus a fost binevenită. Așadar, pentru cine și când se ieftinește căldura? Află în continuare.

De când se ieftinește căldura în România

Ideea ieftinirii gazelor pentru anumite categorii de consumatori prin reducerea cotei de TVA pentru energia termică destinată populației nu este una tocmai nouă, scriu Costin Manta, Partener Asociat, Departamentul de Taxe indirecte, şi Florina Parîng, Senior Manager, Departamentul de Taxe indirecte, EY România, potrivit mediafax.ro.

La final de 2021, Guvernul României emitea OUG nr. 130, care prevedea, alături de multe altele, scăderea cu 5% a cotei de TVA pentru livrarea energiei termice în anotimpul rece, începând cu 1 ianuarie 2022. Măsura avea ca scop protejarea anumitor categorii de consumatori, precum: populaţie, spitale publice şi private, organizaţii non-guvernamentale, lăcaşe de cult şi furnizori de servicii sociale.

Dacă vestea a fost primită cu mare bucurie de către consumatorii protejați, furnizorii nu văd cu ochi buni situația, întrucât prevederea nu specifică momentul sau chiar modul în care aceștia pot aplica reducerea, punând sub semnul întrebării implementarea măsurii de protecţie.

Citește și: Facturi la curent și gaze mai mari pentru români în iarna asta? Mesajul important pe care ministrul Energiei a ținut să-l transmită

Cine va beneficia de gaze la preț redus

După cum menționam și mai sus, ideea susținerii anumitor categorii de consumatori prin scăderea cotei de TVA nu este una nemaiauzită, întrucât măsura a fost inițial introdusă în vara anului 2021, cu aplicabilitate din ianuarie 2022.

Comparativ cu versiunea reglementării din vară, care a fost, însă, abrogrată înainte de a produce efecte, ultimele dispoziții măresc categoriile de beneficiari. Ordonanța introduce, pe lângă populație, şi mai multe categorii cu funcţii sociale vulnerabile, cum ar fi spitale, ONG-uri şi furnizori de servicii sociale.

Așadar, când ar urma să fie aplicată cota de 5%? Ei bine, OUG 130/2021 limitează aplicabilitatea cotei reduse la sezonul rece, care visează, mai concret, perioada 1 noiembrie – 31 martie a anului următor.

Pe cale de consecință, în actualul sezon rece, 2021 – 2022, consumatorii nu vor putea de reducerea TVA decât parțial, deoarece cota de 5% este aplicabilă livrărilor de energie termică efectuate începând cu data de 1 ianuarie 2022.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI