01 feb. 2023 | 14:41

De astăzi, 1 februarie, românii primesc câte 1.400 de lei de la Guvern. Ce trebuie să facă și când se primește toată suma pentru ajutorul plății facturilor la curent

News
De astăzi, 1 februarie, românii primesc câte 1.400 de lei de la Guvern.  Ce trebuie să facă și când se primește toată suma pentru ajutorul plății facturilor la curent

Veste bună pentru milioane de români, după ce Guvernul a aprobat proiectul de ordonanță prin care consumatorii vulnerabili vor primi un ajutor bănesc de 1.400 de lei, cu ajutorul căruia vor putea plăti facturile la curent. Beneficiarii trebuie să aibă în vedere modalitățile prin care pot achita sumele de bani, acestea efectuându-se inclusiv online.

Cum vor putea face persoanele eligibile plata pentru facturile la curent

Prețurile tot mai mari la energie au pus în dificultatea de a nu mai avea cu ce plăti facturile mai mulți români. Din acest motiv, statul a oferit mai diverse ajutoare financiare pentru persoanele vulnerabile. Toți beneficiarii trebuie să știe că plata facturilor se poate face direct la oficiile poștale, la poștaș sau electronic, cu ajutorul unei aplicații puse la dispoziție de Poșta Română, potricit proiectului de ordonanță aprobat cu puțin timp în urmă, potrivit avocatnet.ro.

Astfel, prin proiectul de OG s-a stabilit că, pentru eficientizarea utilizării sprijinului acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie, beneficiarii vor avea la dispoziție mai multe modalități de efectuare a plății, fiindu-le astfel ușurat serviciul de plată prin mandat poștal, astfel că documentele necesare plății facturilor vor putea fi transmise și electronic.

Printre cei 4 milioane de beneficiari care vor primi de astăzi ajutorul de 1.400 de lei se numără pensionari, persoane cu dizabilități și cetățeni cu venituri mici, iar utilizarea acestui ajutor poate fi făcută începând cu 20 februarie.

Persoanele vulneabile care vor primi ajutorul de la stat trebuie să știe că plățile prin servicii de mandat poștal se vor putea efectua prin una din următoarele modalități:

• prin prezentarea la sediul subunităților poștale a beneficiarilor de sprijin pentru compensarea prețului la energie;

• direct la salariatul poștal, la adresa de domiciliu a beneficiarilor de sprijin pentru compensarea prețului la energie;

• prin transmiterea electronică a documentelor necesare în formatul permis de aplicația electronică pusă la dispoziție de Compania Naţională „Poşta Română“ – S.A.

Pentru a efectua o plată compensată prin servicii de mandat postal, potrivit OUG 166/2022, ai nevoie de următoarele documente:

• cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal;

• actul de identitate al beneficiarului de sprijin și, după caz, documentul care atestă încadrarea în una dintre categoriile de beneficiari și care poate fi mandatul poștal sau decizia ori dispoziția de acordare a sprijinului la venitul minim garantat sau alocației pentru susținerea familiei;

• documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care face dovada datoriei curente și/sau restante față de furnizorul de energie (inclusiv facturi) și/ sau, după caz, față de asociația de proprietari/ locatari.

Sub ce formă va fi primit ajutorul pentru energie

Ajutorul de la Guvern pentru compensarea facturilor la energie se va primi sub forma unui card emis pe suport de hârtie, cu ajutorul căruia se pot plăti, integral sau parțial, sumele de bani primite pe factură.

Totodată, cei 1.4000 de lei, primiți în două tranșe, nu pot fi preschimbați în bani și nu pot fi folosiți pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

Cardurile de energie vor ajunge la beneficiarii eligibili în perioada 1-28 februarie 2023, iar plățile se vor putea efectua începând cu data de 1 martie. De asemenea, cei care își păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul și pentru tranșa a doua, începând cu luna septembrie.

Între 1 și 30 septembrie, cei care vin între timp eligibili vor primi cardul pentru a putea utiliza tranșa a II-a. 1 ianuarie 2024 reprezintă data în care toate cardurile își vor pierde valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate. Cardurile se pot folosi inclusiv până pe 31 decembrie 2023.

În cazul ajutoarelor persoanelor care folosesc lemnele de foc pentru sezonul rece 2022-2023, sumele se pot încasa în numerar, la oficiile poștale.

Prin proiectul de OG urmează a fi stabilită valabilitatea documentelor justificative prin care se face dovada că beneficiarul a achiziționat material lemnos pentru încălzire, astfel că persoanele eligibile vor avea la dispoziție dovezi precum avizul de însoțire a mărfii, factura, bonuri fiscal, emise începând cu luna august 2022.

 

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Imaginile care au provocat revoltă, în FCSB - Rapid! Medicii făceau semne disperate, jandarmii au folosit scuturile
Digisport.ro
Ce diferență mare de vârstă este, de fapt, între Sorana Cîrstea și fiul lui Ion Țiriac. Bruneta e mult mai tânără decât iubitul ei
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Ceasiv Iar, ultima redută. Rușii, la 25 de kilometri de comandamentul ucrainean din Donețk. „Doar dronele îi împiedică să înainteze”
Digi24
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat rușii navele și submarinele
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Andreea Sasu nu se mai ascunde. Vedeta le-a arătat tuturor un inel cu diamant. E sau nu de la Philip Plein?
EVZ.ro
Mirela Vaida a izbucnit în lacrimi, după operația suferită de fiul ei! Cu ce boli s-a confrunat micuțul de 7 ani / VIDEO
Spynews
Statul NU mai plătește niciun ban pentru acești români. Lege obligatorie din 2024
Capital.ro
Cel mai bun moment pentru plantarea castraveților în grădină. Pași de urmat pentru a avea o recoltă bogată
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cum l-a cucerit Meghan Markle pe Prințul Harry. Rețeta de ”pui logodnă”
Mediaflux
Mirela Vaida a izbucnit în lacrimi, după operația suferită de fiul ei! Cu ce boli s-a confrunat micuțul de 7 ani / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro