David Popovici poate obține o performanţă unică la Campionatele Mondiale de Natație. Ar fi primul înotător din istorie

de: Beatrice Dumitru
24 07. 2023

David Popovici este în centrul atenției în aceste zile la Campionatele Mondiale de Natație. El s-a calificat în semifinalele probei de 200 metri liber cu al treilea timp din serii. Dar înotătorul român poate scrie istorie în Japonia, fiind la un pas de o performanţă unică.

Ce performanță istorică poate obține David Popovici

David Popovici a devenit anul trecut, la Budapesta, al doilea înotător din istorie care a câştigat medalia de aur în probele de 100 şi 200 de metri liber la aceeaşi ediţie a Campionatelor Mondiale de Înot. Și acum, la Fukuoka, românul este considerat favoritul celor două curse.

Înotătorul este aproape de a performanță unică dacă îşi va apăra titlurile mondiale la 100 şi 200 de metri liber. Astfel, David Popovici ar putea deveni primul înotător din istorie care ar reuși acest lucru. El va intra în bazin la ora 15:17 pentru calificare în finală. Ultimul act al probei este programat pentru marţi, de la ora 14:02.

David Popovici este calificat în semifinalele probei de 200 m liber.

Ce obiectiv și-a fixat David Popovici pentru Mondialele din Japonia

David Popovici deține recordul mondial la proba de 100 metri liber, dar vrea să-l doboare și pe cel de la 200 metri. În acest moment, cel mai bun timp al românului la această probă este 1:42,97, în timp ce recordul mondial este 1:42,00.

”Își dorește să se apropie mai mult de acest record mondial și la proba de 200 m și e normal. Este visul oricărui sportiv în momentul în care excelezi și devii cel mai bun lume din toate timpurile la o probă, iar la cealaltă probă ești doar campion mondial și e cineva care a înotat mai rapid decât tine”, a spus Camelia Potec, președinta Federației Române de Natație.

David Popovici a primit, deja, un premiu chiar la deschiderea Campionatelor Mondiale de Nataţie. El a fost desemnat de World Aquatics “Cel mai bun înotător din lume la masculin 2022”. Anul trecut, înotătorul român a câștigat, pe lângă cele două titluri mondiale în probele de 100 și 200 metri liber, și patru medalii mondiale la juniori, trei de aur și una de argint, și cinci europene, patru de aur și una de argint.

Publicația spaniolă ”El Pais” l-a catalogat pe David Popovici drept ”mândria unei țări”, după succesele înregistrate de înotătorul român în anii precedenți.