Datele ideale pentru plantarea răsadurilor în grădină sau în seră. Așa vei avea recolte bogate

de: Corina Oprea
19 04. 2024

Dacă vrei să ai parte de culturi bogate și să te lauzi cu o grădină impecabilă, află când trebuie să începi să pui răsadurile. Specialiștii au stabilit date exacte pentru plantare, de care ar trebui să ținem cont în fiecare an. Doar așa vom culege roade bogate la final de sezon.

Când se plantează, de fapt, răsadurile

Odată cu sosirea lunilor aprilie și mai, grădinarii și iubitorii de agricultură încep să se pregătească pentru plantarea răsadurilor. Acest interval de timp reprezintă o perioadă esențială pentru pregătirea solului și începerea cultivării plantelor în solarii și grădini.

În aceste două luni ar trebui să aibă loc acest proces, pentru că vremea începe să se încălzească, iar solul devine tot mai bun pentru plante. Cu toate acestea, există mai mulți factori de care ar trebui să ținem cont ne apucăm de treabă.

Unul dintre primii pași în procesul de plantare este asigurarea unui mediu optim pentru răsaduri. Cultivarea acestora în zone protejate, cum ar fi solariile, este esențială pentru a proteja plantele de fluctuațiile bruște de temperatură și de condițiile meteo nepotrivite.

Când plantăm în grădină, însă, trebuie să ne asigurăm că este o zonă ce asigură condiții ideale de lumină, apă și nutrienți. Dacă aceste aspecte sunt bifate, grădinarii pot să monitorizeze și să regleze cu atenție factorii care influențează creșterea plantelor.

Una dintre cele mai importante componente pentru dezvoltarea răsadurilor este lumina. În solarii, lumina naturală poate fi insuficientă, motiv pentru care trebuie să intervenim prin aisgurarea unor surse suplimentare, cum ar fi ferestre mai mari, uși.

De asemenea, foarte importantă este și udarea. Hidratarea solului trebuie să fie monitorizată și gestionată, deoarece evaporarea apei poate fi mai rapidă în solarii, ceea ce înseamnă că plantele riscă să moară.

În plus, calitatea compostului folosit pentru răsaduri joacă un rol important în furnizarea nutrienților esențiali. Este important să alegi un compost de înaltă calitate, bogat în substanțe nutritive, care să nu conțină chimicale.

Când știm că plantele pot fi mutate afară

Când vine vorba de mutarea plantelor în aer liber, este esențial să fii atent la mai multe semne importante. Dacă ții cont de acestea, vei fi sigur că ai ales perioada optimă pentru schimbarea locului din solar în grădină:

  1. Dimensiunea: Când planta devine aproximativ de două ori mai mare decât ghiveciul său și solul se usucă mai repede, este timpul să o mutați, pentru că mediul nu îi mai priește. Frunzele mai mari absorb mai multă apă, iar planta se va simți înghesuită într-un ghiveci mult prea mic.
  2. Solul: Dacă planta a crescut timp de aproximativ 8 săptămâni și solul se pare că a epuizat majoritatea nutrienților, poate fi momentul să o mutați. În solul de afară va găsi toate substanțele de care are nevoie pentru a se dezvolta.
  3. Rădăcinile: Verificați rădăcinile înainte de a muta răsadruile afară. Dacă ați observat că acestea încolăcesc în jurul marginii ghiveciului, înseamnă că planta are nevoie de mai mult spațiu.
  4. Frunzele: Observați dacă frunzele își pierd culoarea verde sau încep să se răsucească, semn că planta poate avea o deficiență de nutrienți și necesită să stea mai mult la soare, într-un spațiu mai ofertant.