Dăncilă l-a sunat pe Iohannis, dar degeaba: de ce nu i-a răspuns președintele la telefon

Autor: Ciprian Ioana - 14:18, 23 apr. 2019

Premierul Dăncilă a încercat, marți, să ia legătura cu președintele Iohannis, dar acesta nu i-a răspuns la telefon, potrivit unor surse politice.

Premierul Viorica Dăncilă a sunat marți, în jurul prânzului, la Palatul Cotroceni pentru a vorbi cu președintele Klaus Iohannis. Șeful statului nu a fost, însă, de găsit, iar șefa Guvernului a obținut doar o promisiune din partea unui oficial al Administrației Prezidențiale.

Acesta i-a transmis șefei Guvernului că președintele este ocupat și că nu poate vorbi, dar va reveni cu un telefon.

De ce a vrut Dăncilă să ia legătura cu Iohannis

E posibil ca șefa Guvernului să fi vrut să-l întrebe pe Klaus Iohannis dacă acceptă cele trei nume propuse în echipa guvernamentală. Unul dintre cei pe care președintele e așteptat să spună dacă îl acceptă sau nu este Eugen Nicolicea, cel pe care PSD îl vrea ministru al Justiței, în locul lui Tudorel Toader.

Posibil ca Viorica Dăncilă să fi vrut să afle părerea președintelui înainte ca acesta să vorbească public despre acest lucru. O conferință de presă a șefului statului e programată marți după-amiază, la ora 17.

Miza e mare pentru PSD în cazul schimbării ministrului Justiției, la pachet cu celelalte două propuneri.

În cazul în care președintele Klaus Iohannis refuză numirea unor miniștri, PSD are un meci greu în Parlament, . Dacă șeful statului nu acceptă noile propuneri, atunci PSD și ALDE vor forța o reorganizare a Guvernului în Parlament. Numai că unele calcule mai dau și cu virgulă.

PSD vrei trei noi miniștri în echipa guvernamentală. Doi dintre cei schimbați, Rovana Plumb și Natalia Intotero, au fost remaniați pentru că vor candida la europarlamentare. Cel de-al treilea, Tudorel Toader, nu ar fi răspuns la ordinele partidului.

Deciziile de revocare au fost trimise deja la Cotroceni, la pachet cu propunerile celor pe care PSD îi vrea drept înlocuitori. Decizia este, așadar, la președintele Iohannis. Dar, ce se întâmplă dacă șeful statului refuză una sau mai multe propuneri? PSD are planul B: o reorganizare guvernamentală în Parlament.

Cu care, se pare, premierul Viorica Dăncilă nu prea ar fi de acord.