Discursul lui Dăncilă a stârnit dezbateri ca la piață. N-au lipsit acuzele despre șpăgi în cimitir

de: Ciprian Ioana
05 03. 2019

Premierul Viorica Dăncilă a mers luni în Parlament, pentru a da explicații despre Ordonanţa 114/2019.  Discuțiile au degenerat însă în cuvinte grele.

Premierul Viorica Dăncilă a fost prezentă luni în Camera Deputaţilor  pentru dezbateri pe tema Ordonanţei 114/2019, cunoscută şi ca Ordonanţa lăcomiei, în urma unei solicitări depuse de PNL.

Șefa Guvernului a încercat să-i convingă pe parlamentari că prevederile din actul normativ, intens contestat de sistemul bancar și de companiile din energie, sunt benefice pentru România.

„De două luni deţinem preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi ne îndeplinim cu succes această misiune. În timpul scurs de la preluare, am închis mai multe dosare decât preşedinţia austriacă în 6 luni. (…) În aceste condiţii, dumneavoastră vi se pare normal ca românii să plătească dobânzi duble faţă de restul cetăţenilor din Uniunea Europeană? De ce să nu se bucure şi cetăţenii români de condiţii similare pe care aceleaşi bănci le oferă în ţările lor de origine? Iar în cazul facturilor la energie, nu vă doriţi ca preţurile plătite de consumatorii casnici să fie cele corecte? Deranjează pe cineva ca noi gândim româneşte? Prin Ordonanţa 114 am urmărit ca aceste miliarde de euro să ajungă în bugetul statului pentru construcţia de şcoli, spitale şi autostrăzi”.
Viorica Dăncilă

De asemenea, premierul a ținut să le răspundă și celor care o acuză că își citește discursurile de pe foaie și, de multe ori, cu greșeli gramaticale.  Viorica Dăncilă a explicat în faţa Parlamentului, răspunzân criticilor PNL,  că preferă să citească de pe o hârtiuţă, decât să spună prostii.

„Decât să vorbesc liber şi să spun prostii mai bine să am o hârtiuţă în faţă şi să spun lucruri corecte. La dumneavoastră mă refeream, domnule Roman. Sunteţi prea jos ca să pot să vă răspund”, a declarat Viorica Dăncilă de la microfonul Parlamentului”.
Viorica Dăncilă

 

Opoziția a lansat atacuri dure: unde-s banii, hoților?

Dan Barna, preşedintele USR, le-a reproşat celor din PSD că au rămas fără bani de pensii şi salarii.

„Arătaţi acum, cât încă mai este timp, că mai aveţi o brumă de coloană vertebrală, o minimă decenţă, ne-aţi spus că totul e perfectibil şi am aplicat această formulă. Perfectibil înseamnă, stimată doamnă, să abrogaţi ordonanţa 114”.
Dan Barna

La rândul său, Florin Roman, vicepreşedinte al PNL, a cerut explicații coaliției de guvernare și a subliniat  faptul că de când a ajuns PSD la putere au crescut preţurile la facturi şi la alimente.

„Unde-s banii, hoţilor? În şpăgi? În comisioane pe care luaţi? Luaţi şpăgi prin cimitir (n.r. – referire la dosarul în care Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanță). Domnule Dragnea, elicopterul vă aşteaptă pe terasa parlamentului“.
Florin Roman

Raluca Turcan, liderul deputaţilor PNL, s-a lansat într-un atac la adresa premierului Dăncilă, cerându-i să spună dacă a ratat examentul de intrare la liceu sau examentul de treaptă. Din sală au început fluierături şi huiduieli la adresa Ralucăi Turcan.  A fost momentul în care a intervenit Florin Iordache, președintele de ședință, care i-a tăiat microfonul Ralucăi Turcan.

OUG 114 ar putea suferi modificări

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a anunţat că există consultări cu mediul de afaceri în ceea ce priveşte modificarea OUG nr. 114/2018. De asemenea, el a mai spus că  Guvernul are discuţii cu Autoritatea de Supraveghere Financiară pe tema soluţiilor aplicabile dacă administratorii celor şapte fonduri de pensii private Pilon II se retrag din cauza majorării de capital social pe care trebuie să o facă în conformitate cu prevederile actului normativ.

Totodată, Adrian Vasilescu, consultant de strategie al Băncii Naţionale, a precizat că pentru a deveni lege în urma dezbaterii în Parlament, OUG nr. 114/2018 necesită un aviz de legalitate din partea BNR.

„La Camera Deputaţilor va trebui să fie făcut şi un aviz de legalitate, o analiză de legalitate şi va trebui să fie respectată legea şi cu avizul Băncii Naţionale”.
Adrian Vasilescu