Dacă vecinul îți ară pământul fără voia ta, ai dreptul să îi ceri bani? Detaliul din lege pe care trebuie să-l știi neapărat
În România, ca în orice alt stat democraqtic, în baza unei legislații civile, în cazul nostru Codul Civil, fiecăruia dintre noi îi este garantat dreptul de proprietate asupra unui teren, inclusiv unul arabil. Conform legislației, dacă vecinul îți ară pământul fără voia ta, ai dreptul să îi ceri bani, existând precizat și detaliul din lege pe care trebuie să-l știi neapărat.
Codul Civil garantează dreptul de proprietate pentru fiecare român
Legislația în vigoare, cu adăugirile, completările și modificările ulterioare, este garantul proprietății fiecăruia dintre noi, în cazul nostru fiind vorba de un teren, fie el și arabil.
Așa se face că, în momentul unui litigiu, precum cel în care vecinul îți ară pământul fără voia ta, Codul Civil stabilește în mod clar care este soluționarea acestuia și care sunt, de fapt, drepturile tale ca și proprietar. În acest context, dacă ne referim la distanța minimă a terenurilor, deci nu distanța minimă între case, Codul Civil precizează la articolul 612 următoarele:
„Art. 612
Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.”
Dacă vecinul îți ară pământul fără voia ta, ai dreptul să îi ceri bani?
La fel ca în cazul în care se stabilește când vecinii pot intra în curtea ta fără să ceară voie, legislația prezintă etapele clare și în cazul de față. Așa cum este precizat în Noul Cod de Procedură Civilă, îndispozitiile art. 563, într-o astfel de situație, proprietarul are dreptul să demareze procedura de evacuare a celui în cauză, dar nu înainte de soma respectivul vecin, prin intermediul unui executor judecătoresc.
Acesta va trimite o notificare prin care i se va pune în vedere respectivului vecin părăsirea terenului într-un termen stabilit clar de lege, și anume de 30 de zile de la momentul primirii notificării. În cazul în care nu se supune deciziei de notificare, următorul pas stabilit de Codul Civil, este procedura de evacuare stabilită printr-o hotărâre executorie emisă de un judecător, iar în funcție de daunele constatate, acesta va fi pasibil și de plata unor sume compensatorii.
Care este detaliul din lege pe care trebuie să-l știi neapărat
În astfel de litigii, Codul Civil stabilește care este infracțiunea de care se va face pasibil, și anume cea de tulburare de posesie, acesta fiind, de fapt, detaliul din lege pe care trebuie să-l știi neapărat.
În cazul în care se constată acest aspect, legea spune în mod clar că este vorba de o infracțiune, prevăzută de dispozițiile art. 256 Noul Cod Penal. Conform normelor de aplicare, această infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă.
Deși genul acesta de litigii nu sunt multe, există cazuri în care au apărut astfel de situații, de cele mai milte ori rezolvate pe cale amiabilă, dar în situația în care nu sunt soluționate amiabil, conform legislației, se aplică căile legale, prevăzute de lege.