22 oct. 2020 | 16:46

Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?

Știri generale
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul

În urmă cu câțiva ani, un istoric de la Harvard Divinity School specializat în creștinismul timpuriu a descoperit un fragment dintr-o scriere în limba coptă din secolul al IV-lea. Fragmentul conținea o frază nemaivăzută în scripturi: ”Și Iisus le-a spus: ”Soția mea…”.

Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul

Fragmentul care conținea opt rânduri de text care puteau fi citite cu ajutorul unei lupe era mai mic decât o carte de vizită. Sub rândul în care Iisus vorbește despre soția sa este o altă propoziție incredibilă în care Iisus afirmă ”ea va fi discipolul meu”, potrivit descoperă.ro.

Descoperirea a fost făcută de Karen L. King și a fost făcută publică la Roma, în cadrul Congresului Internațional al Studiilor Copte. Până atunci Dr. King arătase scrierea doar unui număr restrâns de cercetători în papirologie și câtorva lingviști copți. Aceștia au ajuns la concluzia că scrierea nu este falsă.

A fost sau nu însurat Iisus

Specialiștii  afirmau că descoperirea va reaprinde dezbaterile cu privire la posibilitatea ca Iisus să fi fost însurat, ca Maria Magdalena să fi fost soția lui și ca printre discipolii săi să se numere și femei, discuții care se poartă încă din primele veacuri ale creștinătății. Aceste discuții sunt relevante și în ziua de azi, pe măsură ce tot mai multe ramuri ale creștinătății discută posibilitatea ca femeile să îmbrace haina preoțească, mai scria sursa citată.

Dr. King susținea că fragmentul de papirus nu demonstrează că Iisus avea o soție. Acest lucru din cauză că textul a fost scris la câteva secole după ce acesta a trăit, iar în celelalte texte din această perioadă nu era scris nimic pe această temă.

A fost sau nu însurat Iisus

A fost sau nu însurat Iisus

Încă de la început credincioșii dezbăteau acest subiect

Cu toate acestea, Dr. King afirma că descoperirea era una captivantă, deoarece era prima dovadă ce îl înfățișa pe Iisus vorbind despre soția sa. Totodată, papirusul oferea noi dovezi că în primele secole ale creștinătății credincioșii se întrebau deja dacă Iisus a fost sau nu însurat.

„Acest fragment sugerează că printre primii creștini exista această tradiție, că Iisus ar fi fost căsătorit.

Deja știam că în secolul al II-lea a existat o discuție controversată pe tema căsătoriei lui Iisus, credincioșii întrebându-se dacă ar trebui să se căsătorească și să facă sex”, explica Dr. King.

King auzise pentru prima oară despre acest fragment în anul 2010, când a fost contactată de deținătorul acestuia pentru a-l traduce.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro