Cuvinte care nu există în dicționar, dar pe care le auzim tot timpul

de: Andrei Simion
01 08. 2024

În limbajul de zi cu zi, apar uneori cuvinte precum „afacereză“, „coclender“ sau „discofobie“, care nu sunt explicate în dicţionarele tradiţionale ale limbii române.

Octavian Laiu, un medic farmacolog cu o pasiune pentru ludolingvistică, a creat un repertoriu online dedicat acestor cuvinte. Acestea nu sunt incluse în dicţionarele uzuale, dar își fac apariția în conversațiile de zi cu zi sau sunt inventate de diverse personalități precum scriitori, jurnaliști, cântăreți și alții.

Cuvinte care nu există în dicționar

Repertoriul lui Laiu reunește astfel de termeni, oferind o resursă utilă pentru cei interesați de limbajul neconvențional și de inovațiile lingvistice contemporane. Această colecție de cuvinte neconvenționale evidențiază dinamismul și creativitatea limbii române, ilustrând modul în care cultura populară și influențele moderne contribuie la evoluția constantă a vocabularului.

„Aceste non-cuvinte le găsim în lucrări literare, în filme sau cântece, în articole din ziare, în reclame, mâzgălite pe ziduri sau închipuite pe loc de către oricine cu imaginaţie“, menţionează Octavian Laiu.

Vă oferim o selecție de cuvinte „inexistente“, organizate alfabetic, împreună cu semnificațiile lor, așa cum sunt prezentate în această inițiativă „distractivă și amuzantă“, după cum o descrie Octavian Laiu.

Afacereză (subst.) – Limba afacerilor. „Vorbeşti afacereza?“ – dintr-o campanie de imagine a postului TV The Money Channel.

Barbanist (subst.) – Persoană aflată la intersecţia dintre barbar şi colonist, un „agresor al limbii“ în concepţia lui Radu Paraschivescu (din articolul Barbarii de tirani ai limbii, în Dilema veche, nr. 588/2005).

Bietoni (subst.) – Sărmanii pietoni care nu pot traversa nici măcar pe culoarea verde a semaforului din cauza traficului neîncetat.

Cantafabule (subst.) – Fabule cântate. Titlul primului album al formaţiei Phoenix lansat în 1975 (ortografiat greşit „Cantofabule“ pe coperta discului).

Certotecă (subst.) – Termen datorat lui Cătălin Mihuleac care, într-o tabletă din Adevărul, scria că deţine o certotecă, adică o colecţie de certuri între politicieni.

Crocofant (subst.) – Creatură imaginară rezultată din încrucişarea unui crocodil cu un elefant. În sens figurat, persoană cu concepţii de viaţă demodate sau cu idei retrograde. Termen folosit de Andrei Pleşu.

Dacopatie (subst.) – „Am inventat şi eu un cuvânt, îl las moştenire: cuvântul «dacopatie». E obsesia asta cu dacii“ (Dan Alexe). Termenul apare şi în titlul cărţii sale, Dacopatia şi alte rătăciri româneşti (2015).

Discofobie (subst.) – Teama de discurile de vinil. Discofobia – titlul unei poezii de Mircea Cărtărescu.

Exasperanţe (subst.). – Speranţe transformate în exasperări. (trimis de Ştefan Teioşanu).

Fainoşag (subst.) – „Ingredient care dă savoare“. Dintr-o serie de reclame la un pateu ardelenesc.

Femartie (subst.) – Denumire umoristică pentru luna februarie şi martie luate împreună. În forma „femarte“ apare şi la poetul Ion Gheorghe în ciclul Zoosofia (1967).

Cuvinte care nu există în dicționar

Mai multe cuvinte care nu există în dicționar

Fotoli (vb.) – A te înfunda lipsit de griji într-un fotoliu confortabil.

Gondoleanţe (subst.) – Cuvinte de compasiune şi regret pe care veneţienii le adresează unuia căruia i s-a scufundat gondola.

Hapciupalitic (subst.) – Termen derizoriu pentru o persoană demnă de milă

Inscoţibilă (adj.) – Se numeşte o servă la tenis de câmp sau la ping-pong care nu poate fi returnată.

Iubibil (adj.) – Care poate fi iubit, uşor de iubit.

Jenibil (adj.) – Formaţie glumeaţă, o combinaţie între „jenant“ şi „penibil“.

Lenevită (subst.) – Boală foarte răspândită şi, după unii, contagioasă.

Loviluţie (subst.). – Termen creat pentru a denumi evenimentele din Decembrie 1989 din România. Se discută şi se dispută încă dacă atunci a fost revoluţie sau lovitură de stat. Din punct de vedere lingvistic însă, controversa s-a rezolvat: revoluţia şi lovitura de stat s-au îmbinat şi a rezultat un cuvânt nou, un cuvânt hibrid – loviluţie.

Manelitate (subst.) – „Populaţie încă minoritară, dar în continuă creştere, amatoare, consumatoare, devoratoare de manele (n.n. cuvânt inventat de autor înregistrat la Înalta Academie a Manelelor)“ Din articolul TVR şi mugurii normalului de George Stanca în Actualitatea culturală, 8 iulie 2003.

Noptimist (subst.) – „Nu căutaţi cuvântul din titlu în dicţionar, nu-l veţi găsi“. Dacă totuşi vă interesează definiţia lui, iat-o: „Persoane care, deşi trăiesc în Bucureşti, au optimismul de-a crede că pot dormi noaptea“. (Noptimiştii, articol semnat de Radu Paraschivescu în Evenimentul zilei, 14 aug 2008).

Opiniocraţie (subst.) – Influenţa şi puterea celor care-şi dau cu părerea, adesea neavizaţi. (din articolul Opiniocraţie şi opinioţi, în Adevărul, 31 oct 2006).

Pafarist (subst.) – Persoană care nu ştie (aproape) nimic într-un anumit domeniu, care e pe (din) afară.

Părerolog (subst.) – Specialist în datul cu părerea, conform adevărul.ro