Cuvântul din limba română pe care majoritatea românilor îl scriu greșit. E folosit foarte des, dar mulți habar nu au forma corectă

de: Ștefan R. Apostol
20 07. 2024

Limba română, deși aparent este simplă, are o complexitate deosebită, iar gramatica acestei limbi ne dovedește cu prisosință acest lucru. În vorbirea curentă, limba s-a îmbogățit cu cuvinte pe care le regăsim în vocabularul uzual, dar care de multe ori sunt folosite greșit. Este și cazul de față, și anume cuvântul din limba română pe care majoritatea românilor îl scriu greșit. Deși este folosit foarte des, mulți habar nu au care este forma corectă.

Care este cuvântul din limba română pe care majoritatea românilor îl scriu greșit

Nu este pentru prima dată când vorbim de cuvinte uzuale, folosite aproape zilnic, dar în mod eronat, într-o formă greșită din punct de vedere gramatical.

Este și cazul unui adjectiv, și anume cuvântul „ultim”, de altfel cuvântul din limba română pe care majoritatea românilor îl scriu greșit.

În complexitatea ei, limba română dispune de instrumentele necesare pentru a ne exprima și scrie, dar într-un mod corect. În cazul acestui adjectiv, nu de puține ori am auzit folosindu-se „ultimile”, iar din punct de vedere gramatical nu este corect absolut deloc.

Acest cuvânt este folosit foarte des

Așa cum precizam, vorbim despre un adjectiv, care la forma sa masculină singular este regăsit sub forma „ultim”, iar la feminin singular, „ultima”.

Dacă ne referim acum la forma sa de plural, la masculin va fi „ultimi”, iar la feminin, conform regulilor gramaticale, îl vom găsi în forma „ultime”. În concluzie, cum se scrie corect gramatical, și care este forma pe care ar trebui să o folosim? Răspunsul evident este „ultimele”.

„Ultim”, cuvântul din limba română cu 4 forme flexionare

Tot în gramatica limbii române vom constata că acest adjectiv, „ultim”, mai are alte 4 forme flexionare, iar asta se stabilește în funcție de gen și număr. În acest caz vorbim despre „ultim”, „ultimă”, „ultimi”, „ultime”.

În acest context gramatical, când folosim cuvântul la genul feminin, forma de plural,  forma corectă va fi „ultimă”, sau „ultime”, și „ultimele”. În concluzie, forma corectă a acestui adjectiv, la plural, este „Ultimele”.

Concluzie

Gramatica limbii române este extrem de complexă, și cu multe derivate, iar asta nu o spunem noi, ci specialiștii în lingivistică și cei care se ocupă cu acest domeniu.

Așa cum spuneam și la început, de-a lungul timpului, chiar și din punct de vedere gramatical, limba noastră s-a îmbunătățit, pe alocuri modificat, dar este important să știm să vorbim și să scriem în mod corect de fiecare dată.

Așadar, mare atenție la cum vorbiți și scrieți!