Cuvântul din limba română care dă mari bătăi de cap. Cei mai mulți habar nu au ce înseamnă

de: Sabina Anastasia
18 04. 2024

Știi ce înseamnă verbul „a abhora”? Este cuvântul din limba română pe care mulți conaționali nu știu cum și când să îl folosească, fiindcă nu îi cunosc sensul. Ce explicații găsim în dicționare.

Relația dintre societate și limbă

Limba nu este doar o cale de a comunica, ci și o componentă a culturii care o face unică și specifică. Când se discută despre limbă și cultură, expresia cea mai des amintită este „limba este cultură și cultura este limba”, fiindcă cele două sunt întotdeauna împletite.

Asta înseamnă că limba pe care o vorbești reflectă valori și convingeri pe care le ai. Societatea și limba sunt importante una pentru cealaltă, pentru că abilitățile lingvistice și cunoștințele în acest domeniu sunt oarecum influențate de contextul social în care ai crescut.

Deci, dacă citești aceste rânduri pentru a descoperi noi lucruri despre limba ta, ai ajuns la locul potrivit. Playtech Știri îți pune în vedere un cuvânt deosebit din limba română, pe care foarte puțini îl știu și și mai puțini îl utilizează în limbajul colocvial: „a abhora”.

Ce înseamnă verbul „a abhora” din limba română

Administratorii paginii de Instagram Editura Univers Enciclopedic continuă seria cuvintelor deosebite din Dicționarul explicativ al limbii române (DEX), alături de noțiunile de gramatică ce dau bătăi de cap multor utilizatori online. Un termen puțin cunoscut de români este verbul „a abhora”.

„a abhora = a avea ură, dezgust, aversiune față de cineva sau de ceva”, au notat administratorii contului de Instagram Editura Univers Enciclopedic.

Explicațiile oferite de DEX privind verbul „a abhora”

Pentru o înțelegere bună a termenului, putem consulta și dicționarul, care oferă aceeași explicație, cu câteva detalii suplimentare pentru iubitorii de lingvistică.

„a abhora, abhorez – verb = a avea ură, dezgust, oroare, aversiune față de cineva sau ceva, a detesta, a urî; etimologie: limba franceză – abhorrer, limba latină – abhorrere”, arată cea mai recentă ediție revăzută și adăugită a Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române.

Explicațiile oferite de DOOM privind verbul „a abhora”

În ceea ce privește conjugarea verbului „a abhora”, precum și alte noțiuni de gramatică, putem consulta Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române. Iată ce spun specialiștii în lingvistică despre acest termen, mai puțin cunoscut publicului larg.

„abhora (a ~) (rar) vb., ind. prez. 1 sg. abhorez, 3 abhorează; conj. prez. 1 sg. să abhorez, 3 să abhoreze”, arată ediția a III-a a Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), publicat tot sub egida Academiei Române, prin Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti.