Cuvântul capcană din limba română. Le dă mari de cap românilor, aproape 80% îl pronunță și îl scriu greșit

de: Daoud Andra
08 08. 2024

Unele cuvinte din limba română îi pot pune în dificultate pe vorbitori, atât în conversațiile orale, cât mai ales în scris. Este și cazul unui cuvânt uzual, care denumește un obiect ce se găsește în locurile de joacă pentru copii și la parcurile acvatice. Mulți îl folosesc, dar puțini știu care este denumirea corectă.

Cuvântul care îi pune pe mulți în dificultate

Atunci când vine vorba despre scriere corectă, multe cuvinte le pot pune dificultăți oamenilor. Este și cazul substantivului ”tobogan”, pe care mulți îl pronunță și scriu greșit. Din cauză că mulți îl folosesc incorect, a ajuns să fie mai utilizată forma ”topogan” decât cea corectă.

Cuvântul provine din franceză, de la ”toboggan” și s-a păstrat aproximativ la fel în limba română, dar cu un singur ”g”. Mulți spun și scriu ”topogan” în loc de ”tobogan”, însă această variantă nu este acceptată, după normele lingvistice actuale.

Alte categorii de cuvinte care îi pun pe oameni în dificultate

Limba română este o limbă dinamică, iar vocabularul este îmbogățit constant cu expresii și cuvinte noi, împrumutate din alte limbi. De multe ori, formele de plural le pot pune probleme chiar și vorbitorilor nativi. Din acest motiv, unele forme de plural considerate greșite în trecut au ajuns să fie considerate corecte acum, pentru că au fost utilizate mai frecvent chiar și decât formele corecte.

Un exemplu în acest sens este substantivul ”căpșună”. Dacă în trecut era considerat corect doar pluralul ”căpșune”, după DOOM 2, se acceptă și forma ”căpșuni”, pe lângă ”căpșune”. Un alt exemplu este cuvântul ”aragaz”, cu pluralurile acceptate ”aragaze” și ”aragazuri”.

O categorie aparte este cea a substantivelor defective fie de singular, fie de plural. Aceste cuvinte nu pot fi puse la celălalt număr, de aceea se numesc defective. Cuvintele defective de plural se folosesc cel mai frecvent împreună cu sintagma ”o pereche de”. Exemple: pantaloni, ochelari.

Cuvintele defective de plural sunt mai multe la număr și se regăsesc în diverse domenii: alimente, știință, discipline de studiu. Câteva exemple în acest sens sunt: miere, fasole, năut, mazăre, brânză, lapte, mălai, făină, grâu, geografie, geometrie, astronomie, biologie etc.

Aceste cuvinte nu au formă de plural, pentru că nu există contexte în care să fie nevoie să fie puse la această formă. Există și cuvinte din aceste categorii care au formă de plural, însă denumesc ceva diferit. De exemplu, pluralul brânzeturi, pentru brânză, denumește sortimente diferite ale acestui aliment. La fel și cuvintele regilii sau istorii.