Cutremurul din această dimineață, influențat de seismele din Turcia? Gheorghe Mărmureanu rupe tăcerea despre fenomenele care cutremură România
Ultima perioadă s-a caracterizat printr-o succesiune de cutremure, predominante în Gorj, astfel că, specialiștii trag un semnal de alarmă. În cursul acestei dimineți, la ora 8:26, un cutremur cu magnitudinea de 4,1 Richter s-a produs în zona seismică Oltenia, la 19 km nord-vest de Târgu Jiu, 66 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 68 km sud de Hunedoara, 82 km sud de Deva, 96km est de Reșița, 94 km vest de Râmnicu Vâlcea. Seismologul Gheorghe Mărmureanu
Există legătură între cutremurele din România și cele din Turcia?
Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a vorbit în această dimineață de cutremurele care au loc în ultima vreme în România, fenomene care s-au pus de unii cetățeni pe seama cutrmeurelor devastatoare din Turcia.
Potrivit specialistului, aceste legături nu există, astfel că, seismele din Turcia ajung în Marea Mediterană și apoi o iau prin partea de nord a Africii, neafectând niciodată România.
Vă reamintim că în această dimineață, pământul s-a cutremurat din nou în zona Gorj, după ce lunile trecute a avut loc o succesiune de seisme care au speriat populația, cel mai puternic fiind pe 14 februarie, cu o magnitudine de 5,7 pe Richter, fiind urmat de sute de replici. Cu o zi înainte, în aceeaşi zonă, s-a produs un seism de 5,2 grade, la o adâncime de 16,5 kilometri, iar acest fenomen repetitiv a ridicat semne de îngrijorare.
Mai mult, potrivit INFP, sistemul de tip „dublet seismic” înregistrat în luna februarie reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există date despre această regiune.
„Turcia este țara cutremurelor”
În continuare, Gheorge Mărmureanu a susținut că Turcia este țara cutremurelor, explicând totodată care este traseul pe care îl urmează seisemele, zonele vizate fiind Marea Mediterană și Africa, ocolind cu certitudine zona balcanică.
„Foarte multă lume leagă aceste cutremure de cele din Turcia, având în vedere că în Turcia au fost atât de multe cutremure și foarte puternice. Din ce am observat eu, cu toate aceste cutremure care au loc în Turcia, ajung în Marea Mediterană și apoi o iau prin partea de nord a Africii. Deci, ele niciodată nu afectează partea dreaptă, mă refer la Balcani, la România.
La începutul acestui secol au fost foarte multe cutremure în Turcia. Este o falie foarte puternică ce pleacă din Armenia, ajunge la Istanbul și apoi la stânga.
Turcia este țara cutremurelor, de fapt.”, a spus Gheorghe Mărmureanu luni, la Antena 3 CNN.
Deși cutremurele sunt spontane și depind de mai mulți factori, există un cercetător olandez care a prezis tragedia din Turcia, cu 3 zile înainte, precizând exact și magnitudinea. Ulterior, acesta a avertizat că vor urma mai multe replici puternice, ceea ce s-a și întâmplat.
„Mai devreme sau mai târziu va avea loc un #seism ~M 7,5 în această regiune (sud-centrul Turciei, Iordania, Siria, Liban)”, a transmis pe Twitter cercetătorul.