Cutremure, unul după altul, în România. Unde s-au produs și ce magnitudini au avut
Trei cutremure, unul după altul, s-au produs în cursul zilei de sâmbătă, 22 iunie. Două dintre seisme au avut magnitudini îngrijorătoare.
Ultimul cutremur a avut magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter și a avut loc sâmbătă, în jurul amiezii, în judeţul Buzău.
Acesta este cel de-al treilea cutremur al zilei de sâmbătă, 22 iunie. În noaptea de vineri spre sâmbătă, au mai avut loc două seisme: unul de 2,3 grade pe Richter, în judeţul Botoşani, iar celălalt cu o magnitudine mult mai mare, de 4,2 grade pe Richter, tot în judeţul Buzău.
Conform Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică a Pământului, cutremurul s-a produs azi, în jurul orei 11:40, la o adâncime de 99 de kilometri.
Două cutremure puternice în aceeași zi
Seismul de 4,2 grade pe scara Richter s-a produs tot în Buzău, dar la o adâncime de 131 de kilometri. Cel de-al treilea, de doar 2,3 grade, la o adâncime extrem de mică, de doar 5 kilometri.
Cutremurul cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a produs în apropierea oraşelor Nehoiu (25km), Covasna (33km), Întorsura Buzăului (41km), Târgu Secuiesc (47km) şi Slănic-Moldova (59km), la o adâncime de 50 de kilometri.. Coordonate: lat 45.6078; lon 26.4471.Magnitudine: 3.8, adancime: 145 de kilometri.
Intensitatea seismului în zona epicentrală a fost de I grad Mercalli. În anul 2019, cel mai mare cutremur a avut magnitudinea de 4,4 grade. Acesta s-a produs pe 9 ianuarie, în zona seismică Vrancea.
Ce trebuie să faci în caz de cutremur
Cel mai important lucru este să nu te panichezi și să nu o iei la fugă pe scări, mai ales dacă în acel moment te afli într-o clădire cu etaje. Și, sub nicio formă, nu folosi liftul nici în timpul, dar nici la scurt timp după cutremur.
Dacă seismul e puternic, adăpostește-te sub o masă, un birou sau o piesă de mobilier unde ai capul și restul corpului ferite de posibile dărâmături.