Cutremure şi bubuituri puternice, în România. Localnicii s-au panicat imediat, ce ar putea însemna zgomotele
Situație ciudată în România, care i-a speriat pe localnici. Au avut loc cutremure, urmate de bubnuituri puternice, care i-au scos pe oameni din case. Ce explicații au specialiștii în seismologie și ce ar putea însemna acele zgomote ciudate.
Trei cutremure în România
În ultima vreme, România s-a cutremurat de multe ori, ceea ce i-a panicat pe români. După tragediile din Turcia, oamenii se tem că episodul s-ar putea repeta și la noi în țară.
Potrivit INFP, duminică s-au înregistrat trei cutremure de intensitate mică în diferite regiuni. Este o situație care i-a panicat pe oameni, având în vedere că seismele au avut loc în orașe distincte.
Primul seism s-a produs la ora 00:52:29 în Tulcea, Dobrogea. Magnitudinea cutremurului a fost de 2,5 și s-a produs la o adâncime de 0,0 km. Acesta s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 62 km est de Izmail și 65 km est de Tulca.
Al doilea cutremur s-a produs la ora 17:47:26 în Muntenia, regiunea Brăila. Magnitudinea cutremurului a fost de 2,9 și s-a produs la o adâncime de 10,2 km.
Cel de-al treilea cutremur a fost tot unul slab și s-a produs la ora 19:40:11, tot în Brăila. Cu o magnitudine de 2,6 și o adâncime de 99,5 km, acest cutremur este considerat de către specialiștii unul inofensiv, dar oamenii s-au panicat.
De ce au urmat bubuituri după cutremur
Cutremurele din Brăila i-au speriat pe oameni, având în vedere că au avut loc în mai puțin de 24 de ore. Cel mai ciudat este, însă, faptul că s-au auzit bubuituri puternice la scurt timp după ce aceste seisme.
Locuitorii din Brăila spun că nu au simțit seismul, însă ce i-a speriat au fost zgomotele puternice de după. Au tras deja și primele concluzii și susțin că motivul acestor fenomene ciudate ar fi chiar exercițiile militare din zonă.
Seismologii îi liniștesc și confirmă părerile lor. Pentru că poligonul este foarte aproape, sunetele ar fi putut ajunge și în zona locuită. Specialiștii spun că ar mai putea fi vorba și despre o cauză naturală, însă șansele sunt foarte mici.
”Este foarte posibil, pentru că, în apropiere de Galați, este un poligon militar unde se pot efectua trageri. Deci zgomotul poate proveni de acolo.
Un alt motiv din cauza căruia se poate auzi un zgomot, dacă este însoțit și de un cutremur, se datorează faptului că la interfața sol-aer pământul își schimbă contrastul de impedanță, o parte din energia cutremurului se transformă în energie acustică cu degajare de zgomot”, spune seismologul.
Mihai Diaconescu, seismolog în cadrul Institutului Național de Fizică a Pământului, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN că a fost un seism mult prea slab pentru a provoca astfel de zgomote.
Seismologul le transmite oamenilor că nu au de ce să își facă griji, pentru că situația este una cât se poate de normală. Brăilenii așteaptă, însă, explicații și din partea celor care stau la poligon, pentru a se liniști.