Cutremur semnificativ în urmă cu puțin timp. Unde s-a simțit cel mai puternic

de: Andrei Simion
04 07. 2024

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunță că un cutremur semnificativ s-a produs joi dimineață. Magnitudinea seismului a fost de 5,2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 40 de kilometri.

Cutremur puternic joi dimineață

„În ziua de 04 Iulie 2024, la ora 06:12:35 (ora locală a României), s-a produs în NEAR THE EAST COAST OF HONSHU, JAPAN un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.2, la adâncimea de 40.0 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 6km S de Shiroi, 12km NV de Yotsukaido, 13km V de Sakura, 14km SE de Abiko, 16km SE de Kashiwa, 16km N de Chiba, 17km E de Matsudo, 17km S de Toride, 19km SV de Ryugasaki, 19km NE de Urayasu”, a transmis INCDFP pe internet.

Istoria seismelor în Japonia, o țară modelată de activitatea seismică

Japonia, situată pe Cercul de Foc al Pacificului, este una dintre țările cele mai afectate de activitatea seismică din lume. Din cauza poziției sale geologice, Japonia a fost martora unor cutremure devastatoare care au avut un impact profund asupra infrastructurii, culturii și politicilor sale de siguranță.

Japonia este situată la intersecția a patru plăci tectonice: Pacifică, Eurasiatică, Filipineză și Nord-Americană. Mișcarea constantă a acestor plăci generează tensiuni enorme care se eliberează sub formă de cutremure. Aceste cutremure variază de la mici tremurături la evenimente devastatoare.

Cutremure istorice majore

Unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istoria Japoniei a fost cel din Kanto din 1 septembrie 1923. Cu o magnitudine de 7,9, acesta a distrus mare parte din Tokyo și Yokohama, provocând moartea a peste 140.000 de oameni. Incendiile declanșate de seism au contribuit semnificativ la numărul mare de victime.

Un alt cutremur semnificativ a fost în Kobe din 17 ianuarie 1995, cu o magnitudine de 6,9. Acesta a lovit regiunea Kansai și a cauzat peste 6.000 de decese, pe lângă distrugerea masivă a infrastructurii.

Cel mai recent și probabil cel mai cunoscut seism este cutremurul din Tohoku din 11 martie 2011, cu o magnitudine de 9,0. Acesta a generat un tsunami devastator, care a cauzat moartea a aproximativ 16.000 de persoane și a provocat dezastrul nuclear de la Fukushima. Impactul cutremurului din Tohoku a fost resimțit la nivel global, declanșând o reevaluare a siguranței nucleare.