Cutremur puternic în România. Ce magnitudine a avut seismul și în ce orașe s-a resimțit

de: Ștefan R. Apostol
18 07. 2022

Cutremur puternic în România! Începutul zilei de 18 iulie 2022 a adus, din păcate, noi cutremure în Vrancea. Primul, cu magnitudinea 4,1, conform datelor, s-a produs în apropiere de Municipiul Focşani, Vrancea, Romania, la ora locală, 2:04. Ulterior a mai avut loc unul, de crustă, cu magnitudinea de 4 grade.

Cutremur puternic în România, de 4,1 grade pe scara Richter

La ora locală, 2:04, aparatale seismice au înregistrat un nou cutremur astăzi, 18 iulie 2022. Conform datelor seismologice, magnitudinea acestui prim cutremur a fost de 4,1 grade pe scara Richter. Specialiștii seismologi spun că a avut loc la o adâncime de 81.0 km. Zona de epicentru a fost în comuna Spulber, din județul Vrancea.

Același seism a fost resimțit, conform datelor, și în cel mai apropiat oraș, fiind vorba de Muncipiul Focașni din același județ. Au fost date publicității și celelalte localități în care seismul a putut fi resimțit, dar la intensitate mai mică, decât zona de epicentru, după cum urmează:

  • 2 km Paltin
  • 14 km Tulnici
  • 38 km Focsani (Vrancea)
  • 48 km Adjud
  • 51 km Târgu Secuiesc (Covasna)
  • 53 km Râmnicu Sărat (Buzău)
  • 56 km Tecuci (Galaţi)
  • 160 km Bucureşti

Un alt cutremur de 4,2 grade, sâmbătă, 16 iulie

În ultima vreme, spun specialiștii, seismele s-au întețit, dar majoritatea au fost de intensitate și magnitudine mică. Așa a fost și sâmbătă, 16 iulie, când a avut loc un alt seism, tot de 4,2 grade pe scara Richter, resimțit și în Oltenia, mai exact în apropiere de Târgu-Jiu.

Cutremurul de sâmbătă, cu magnitudinea 4,2 s-a produs dimineața, la ora locală 10:39, dar fără pagube umane sau materiale.

Din păcate, România are unul dintre cele mai ridicate niveluri de risc seismic din Europa. Iar istoria ne-a arătat că au fost sisme extrem de violente și cu mari pagube, atât umane, cât și materiale. Numai dacă ne aducem aminte de cutremurul din 1977, și vom înțelege unde se află România din acest punct de vedere.

Specialiștii români spun că, deși nu se poate prezice clar, dar ar trebui să ne așteptăm la un seism cu magnitudine mare, la fel ca cel din 1977, sau poate ceva mai mare decât cel de atunci. Un alt aspect extrem de îngrijorător este instabilitatea clădirilor existente în România, specialiștii declarând că mare parte din ele au un grad mare de risc, când vine vorba de un potențial cutremur.

Cel mai puternic cutremur din România a avut loc în 977 în regiunea București, cu o magnitudine de 7,5 grade pe scara Richter. Deplasarea plăcilor tectonice la o adâncime de 55 km s-a soldat cu 1.641 de morți.

Ca și magnitudine, următorul a fost în 2004, la 36 de km de Capitală, având o magnitudine de 5.8 grade pe scara Richter.