Cutremur puternic în Grecia. Ce magnitudine a avut seismul

de: Ioana Bucur
22 04. 2023

Un cutremur puternic s-a produs în Grecia, sâmbătă dimineață. Specialiștii au oferit primele date despre seimsul care s-a resimțit și în capitala țării. Ce magnitudine a avut.

Cutremur puternic în Grecia

Un cutremur puternic s-a produs în Grecia, sâmbătă dimineață. Potrivit specialiștilor, seismul a avut o magnitudine de 4,6 grade pe Richter şi s-a resimţit inclusiv la Atena.

Potrivit primelor informații transmise de Institutul Geodinamic al Observatorului Național din Atena., cutremurul s-a produs în Marea Egee, la ora locală, 11:38, undele sale fiind simțite până în capitala țării.

Epicentrul a fost situat la cinci kilometri de satul Zarakes din municipiul Dystos și la 60 de kilometri de Atena.

Pe 13 aprilie, un cutremur de magnitudine 6 s-a produs în largul coastei e la Oceanul Pacific a British Columbia, în vestul Canadei, a anunțat Institutul american de geofizică USGS.

În urma seismului, care a avut loc la ora locală 8.55 (18.55, ora României), la peste 250 de kilometri vest de Port McNeill, situat pe Insula Vancouver, la o adânmcime de 7,3 kilometri, nu au fost raportate pagube materiale și nici victime.

„Nu ne aşteptăm să aibă loc un tsunami, penru că nu am primit un avertisment în acest sens.

Ceva care se apropie de magnitudinea 6 este un pic cam neobişnuit, dar nu există motive de îngrijorare”, declară AFP un seismolog de la Séismes Canada, Brindley Smith.

2.150 de cutremure, 36 cu magnitudine mai mare de 3, înregistrate în Gorj din 13 februarie

Pe 11 aprilie, reprezentanții INFP au transmis că, din data de 13 februarie, s-au înregistrat în judeţul Gorj peste 2.100 de cutremure, 36 dintre acestea având o magnitudine mai mare de 3.

„Regiunea Nord Vest Târgu Jiu, jud. Gorj, a fost cunoscută, până de curând, ca fiind o zonă seismică care produce, de regulă, cutremure de suprafaţă mici şi moderate. Începând cu 13 februarie 2023, odată cu producerea cutremurului de 5.2 ML, această zonă a devenit epicentrul cercetătorilor, în ceea ce priveşte reevaluarea hazardului şi a riscului seismic în regiunea Olteniei şi a Carpaţilor Meridionali”, a transmis INFP:

„Sistemul de tip dublet seismic, înregistrat în zilele de 13 şi 14 februarie, reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune. Cele trei cutremure cu magnitudini de 4.9 ML, respectiv 5.2 şi 5.7 ML au fost resimţite cu intensităţile V-VI pe scara Mercalli în zona epicentrală şi au produs avarii minore şi moderate”, a mai transmis sursa citată.