Cutremur în Vrancea, în această dimineață. Ce magnitudine a avut seismul
Nou cutremur indicat în zona seismică Vreancea! Fenomenul s-a produs în dimineața de joi, 30 aprilie. Care a fost magnitudinea seismului și care au fost datele localizate de specialiștii de la INFP?
Cutremur în Vreancea, în dimineața de 30 aprilie
Un cutremur în zona seismică Vrancea s-a înregistrat în această dimineață. Seismul a avut magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter, conform Istitutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Acesta a avut loc la două zile după un alt seism produs tot în județul Buzău. Cutremurul de pe data de 30 aprilie a avut loc la orele 05:54, la adâncimea de 148 de kilometri și s-a produs în apropierea orașelor Brașov (63 de kilometri E), Ploiești (78 de kilometri NE), Bacău (114 kilometri S). Cel precedent a avut loc în cursul zilei de marți și a avut magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter, producându-se la orele 05:58 la o adâncime de 115 kilometri.
„În ziua de 30 Aprilie 2020, la ora 06:59:05 (ora locală a României), s-a produs în SLOVAKIA-HUNGARY BORDER REGION un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.6, la adâncimea de 5km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 52km E de Kosice, 120km NE de Miskolc, 130km S de Rzeszow, 150km N de Debrecen, 185km SV de Lviv, 195km SE de Krakow, 203km N de Oradea, 203km V de Ivano-Frankivsk, 234km SE de Bielsko-Biala, 241km SE de Kielce”
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului
Cauzele producerii cutremurelor
Cauzele producerii cutremurelor pot fi de două feluri:
1. Naturale:
deplasarea plăcilor tectonice
erupții vulcanice
impactul cu meteoriți
2. Antropice ( non-seismice)
mijloacele de transport(produc minicutremure)
explozii subterane antropice (de exemplu un test nuclear subteran)
edificii care se surpă (mine abandonate de exemplu)
Anual se înregistrează circa 500.000 de mișcări seismice, însă doar 0,2% din ele pot provoca pagube.
Urmări ale mișcărilor seismice: energia eliberată declanșează avalanșe și valuri seismice, produce modificări ale mediului natural și antropic în funcție de intensitatea și de modul de propagare a undelor, cu pierderi umane și economice.