Cutremur în România sâmbătă dimineața. Seismul s-a produs într-o zonă neobișnuită, ce intensitate a avut

de: Violeta Badea
09 11. 2024

În dimineața zilei de 9 noiembrie 2024, România a fost zguduită de un cutremur, care a avut loc în zona Banatului, mai exact în județul Caraș-Severin. Seismul s-a produs la o adâncime de 5 kilometri și a fost resimțit în apropierea mai multor orașe importante din zona respectivă. Iată ce magnitudine a avut!

Un cutremur a fost raportat, sâmbătă dimineața, în România

Cutremurul din dimineața zilei de 9 noiembrie a avut loc la o distanță de aproximativ 47 de kilometri nord de Drobeta-Turnu Severin, la 58 de kilometri sud-est de Reșița și 58 de kilometri vest de Târgu Jiu.

De asemenea, seismul a fost resimțit și la aproximativ 83 de kilometri sud de Hunedoara și 97 de kilometri sud de Deva. Zona în care s-a produs cutremurul nu este una obișnuită pentru astfel de evenimente seismice, întrucât majoritatea seismelor din România au loc în zona Vrancea.

Ce intensitate a avut cel mai puternic seism din 2024

Cel mai puternic seism, care s-a înregistrat în România în 2024, a avut magnitudinea de 5,2 grade. Acesta a avut loc pe 4 noiembrie 2024, în zona Vrancea-Buzău. Cutremurul a fost resimțit și în București, iar autoritățile au emis avertizări legate de posibile replici.

La acel moment, autoritățile au făcut verificări pentru a evalua posibilele pagube, deși nu au fost semnalate mari probleme. Cel mai puternic cutremur al anului a avut loc la o adâncime de 140 de kilometri și a afectat o zonă mult mai extinsă decât cel din Banat.

Citește și Ce înseamnă când visezi cutremur. Ce semnificație ascunsă are acest vis!

Ce trebuie să faci în cazul unui cutremur

Cutremurele sunt evenimente imprevizibile, iar pregătirea corectă poate face diferența în protejarea vieții tale. În cazul unui seism, primul pas este să păstrezi calmul.

Dacă ești în interior, adăpostește-te sub un obiect solid (de exemplu, o masă sau un birou), protejează-ți capul cu brațele și rămâi acoperit. Evită să stai aproape de feronerie, feronerie sau geamuri, deoarece acestea pot sparge în timpul cutremurului.

Dacă ești afară, îndepărtează-te de clădiri, stâlpi sau arbori care ar putea cădea. Nu folosi liftul și, dacă ești într-o zonă montană sau lângă un râu, evită să te apropie de posibile zone de alunecări de teren sau inundații.

Citește și De ce s-a intensificat activitatea seismică în România. Când ar putea veni un mare cutremur în țara noastră!