Cutremur în România, miercuri dimineaţă. Zona în care a avut loc seismul

de: Ștefan R. Apostol
12 04. 2023

În această dimineață, conform Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a fost un nou cutremur în România. Deși nu s-au înregistrat pagube materiale, INCDFP a anunțat și câte grade a avut.

Astăzi un nou cutremur în România

În cursul acestei dimineți, în jurul orei 7:16 minute, ora locală, a avut nou un cutremur în România, zona seismică fiind Vrancea, anunță Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Cutremurul, conform datelor, a fost resimțit în Focșani, Sfântul-Gheorghe, Buzău, Brașov, Bacău și Bârlad:

„În ziua de 12 Aprilie 2023, la ora 07:16:40 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.4, la adâncimea de 76km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 42km V de Focşani, 68km E de Sfantu-Gheorghe, 71km N de Buzău, 82km E de Braşov, 89km S de Bacău, 93km SV de Bârlad.”; anunță INCDFP.

Vezi și: Orașul din România care a fost distrus aproape complet de cutremurul din 1977. Ce au făcut autoritățile după anunțul vizitei lui Ceaușescu

Luna aprilie plină de seisme în Vrancea

Dacă în februarie și martie România a fost zguduită de cutremure mai mari și mai mici, nici luna aprilie nu a făcut diferența, din păcate. Conform datelor INCDFP, încă de la începutul acestei luni au mai fost cutremure, cel puțin în zona seismică Vrancea.

Inclusiv ieri, pe 11 martie, au fost două cutremure, primul cu o magnitudine de 3,3 grade pe scara Richter, la o adâncime de 102,5 km, iar al doilea cu o magnitudine de 3,1 grade pe scara Richter, la o adâncime de 76,2 km.

Peste 2.100 de cutremure mici în Gorj

În zona Gorjului, mai spun reprezentanții INCDFP, a fost cel puțin 2.100 de cutremure, iar parte din acestea, aproximativ 36, au avut intensități medii:

„Regiunea Nord Vest Târgu Jiu, jud. Gorj, a fost cunoscută, până de curând, ca fiind o zonă seismică care produce, de regulă, cutremure de suprafața mici şi moderate. Începând cu 13 februarie 2023, odată cu producerea cutremurului de 5.2 ML, această zonă a devenit epicentrul cercetătorilor, în ceea ce priveşte reevaluarea hazardului şi a riscului seismic în regiunea Olteniei şi a Carpaţilor Meridionali”, explică INCDFP.

Astfel de cutremure vor mai fi, spun INCDFP, dar nu se știe nici când și nici ce intensitate vor avea, având în vedere că Vrancea este o zonă extrem de activă din punct de vedere seismic.

Reamintim, de exemplu, că doar în luna martie a fost câte un cutremur în România. INDCPF mai spune că au avut loc cel puțin cinci cutremure în România într-o singură zi, pe 21 martie, în regiunea Olteniei, cel mai puternic fiind înregistrat cu o maginitudine de 2,9 grade pe scara Richter, urmat de replici de cel puțin 2,1 grade pe scara Richter.