Cutremur în România, luni dimineață. Unde s-a resimțit cel mai puternic
Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade s-a resimțit luni dimineața în România, având epicentrul în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la o adâncime de 115.5 km și a avut loc în apropierea mai multor orașe din regiune.
Unde s-a resimțit
Printre localitățile afectate se numără Buzău, situat la 49 km nord-vest, Focșani la 55 km vest, Sfântu-Gheorghe la 67 km sud-est, Brașov la 72 km est și Ploiești la 75 km nord-est de epicentrul cutremurului, astfel că, în aceste zone, locuitorii ar fi putut resimți mai tare seismul.
Până în acest moment, nu au fost raportate pagube semnificative sau victime, însă autoritățile îi sfătuiesc pe toți cetățenii să fie pregătiți tot timpul în cazul producerii unui cutremur mai mare.
În ziua de 11 Decembrie 2023 la ora 04:01:01 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 115.5km.
”Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 49km NV de Buzau, 55km V de Focsani, 67km SE de Sfantu-Gheorghe, 72km E de Brasov, 75km NE de Ploiesti.”, a anunțat INFP în această dimineață.
Cutremur semnificativ, sâmbătă
Un cutremur cu magnitudinea de 4.0 a speriat, sâmbătă seară, locuitorii din România, marcând o nouă activitate seismică în zona Vrancea. Potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), evenimentul s-a produs la ora 19:08:27 în data de 9 decembrie 2023, la o adâncime de 135.9 km.
Cu toate că magnitudinea a fost evaluată la 4.0, seismul a fost considerat slab, având intensitatea II conform scalei de intensitate seismică. Acest nivel indică faptul că cutremurul a fost simțit de puțini oameni, în special cei aflați în clădiri înalte, iar obiectele suspendate s-au mișcat ușor.
Epicentrul seismului s-a situat în zona Vrancea, județul Buzău, și s-a putut resimți în orașe precum Buzău, Sfântu-Gheorghe, Focșani, Brașov, Ploiești și Târgoviște. Cu toate acestea, autoritățile au confirmat că nu au fost raportate pagube semnificative sau victime.
CITEȘTE ȘI: Nou cutremur în România, sâmbătă seara. Zona în care s-a simţit seismul
Cum acționăm în cazul producerii unui cutremur
Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a lansat o campanie de conștientizare menită să informeze și să educe populația cu privire la comportamentul sigur în caz de cutremur. Ghidurile și recomandările elaborate de autorități au ca scop protejarea cetățenilor și reducerea riscurilor în fața amenințărilor seismic.
Printre instrucțiunile promovate de DSU se numără:
Rămâneți în interior: Dacă vă aflați în casă, este recomandat să rămâneți în interior.
Găsiți un loc sigur: Stați lipit de un perete aproape de centrul clădirii.
Tocul de la ușă: Căutați protecție sub tocul de la ușă.
Sub mobilă grea: Adăpostiți-vă sub mobilă grea, cum ar fi un birou sau o masă.
Evitați ferestrele: Stați departe de ferestre și uși exterioare.
Aer liber: Dacă sunteți în aer liber, rămâneți în aer liber.
Evitați pericolele: Stați departe de liniile de înaltă tensiune sau obiecte care ar putea cădea.
Siguranță în mașină: Dacă vă aflați într-o mașină, opriți-vă și rămâneți înăuntru până când cutremurul încetează.
Evitați flăcările: Nu utilizați chibrituri, lumânări sau alte surse de flacără, deoarece acestea pot fi periculoase în cazul unor eventuale scurgeri de gaz sau incendii.
Evitați lifturile: Nu utilizați lifturile în timpul unui cutremur, deoarece acestea s-ar putea bloca.
Campania DSU are ca scop consolidarea conștientizării publice cu privire la riscul seismic și pregătirea corectă pentru astfel de situații. Prin transmiterea acestor ghiduri, autoritățile își propun să asigure o reacție rapidă și sigură a cetățenilor în caz de cutremur, contribuind astfel la reducerea potențialelor daune și protejarea vieților umane.