Cutremur în România, luni dimineaţă. Seismul a fost resimţit în mai multe zone

de: Stan Nicu
15 05. 2023

Un cutremur a avut loc în România, luni dimineaţă. Seismul a fost resimţit în mai multe zone. Ce magnitudine a avut și la ce adâncime s-a produs, vedeți în rândurile de mai jos ale articolului.

Seism în România, luni dimineaţă. Cutremurul s-a resimţit în mai multe zone

A fost cutremur în România, în noaptea de duminică spre luni, și s-a resimţit în mai multe zone ale ţării.

Seismul care s-a produs în noaptea de duminică spre luni a avut o magnitudine de 3,7 grade şi s-a produs la o adâncime de 124 de kilometri, conform Institutului de Fizică a Pământului.

La ce oră a avut loc cutremurul

Cutremurul s-a produs în zona seismică Vrancea și a fost, conform specialiștilor, de o intensitate medie. De asemenea, seismul a fost înregistrat la ora 00:34.

De asemenea, conform Institutului de Fizica Pământului, seismul  a putut fi resimţit în apropierea oraşelor Focșani, Buzău, Braşov, Bacău şi Sfântul Gheorghe, Ploieşti.

Cel mai mare cutremur din acest an

În România, cel mai puternic cutremur din acest an s-a produs pe 14 februarie în judeţul Gorj şi a avut o magnitudine de 5,7 pe scara Richter.

„Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie in interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate. Suprafața de-a lungul căreia rocile „se rup” și se deplasează se numește plan de falie.

Cutremurele din România de origine tectonică se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adancimi < 60km) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 și 200 km adâncime)”, potrivit INCDFP.

Când se așteaptă un cutremur mare în România

„Eu m-am ocupat de toate cutremurele care au fost după 1700. În România au fost cutremure mari, în 1738, 1838, 1940. Următorul mare cutremur ar fi peste 100 de ani. A mai fost şi un alt cutremur foarte mare şi adânc, în 1802. S-a simţit puternic, de la Moscova până la Cairo, în Egipt şi nu a murit nimeni. Aici a fost marea curiozitate. A fost chiar de ziua Sfintei Parascheva. În Bucureşti, aproape toate bisericile au fost căzute la pământ.  Cutremurul din 1977 a fost unul mare şi nu intră în statistica normală, dar trebuie să ştim un singur lucru, pentru că el este o urmare din cauza cutremurului din 1940, care a fost foarte mare. Toate marile clădiri din Bucureşti au fost puternic afectate.

În România nu este cazul cutremurelor de suprafaţă. România are cutremure de suprafaţă foarte mici. În fiecare zi avem două-trei. Problema se pune în cazul cutremurelor foarte adânci, la peste 100 km, pentru că ele sunt cele care produc dezastre. De abia după 1964 s-a pus problema în România proiectării clădirilor anti-seismice. Vă spun asta sigur, pentru că eram student”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, fost șef al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.