Cutremur în România, în urmă cu puțin timp. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit

de: Corina Oprea
06 09. 2023

Un nou cutremur a avut loc în România! Țara noastră a fost din nou zguduită, după o perioadă în care nu au mai avut loc astfel de evenimente. Anunțul făcut de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), care a explicat ce magnitudine a avut seismul și unde s-a produs.

România, din nou cutremurată

Miercuri dimineața, la ora 2:46, România a fost afectată de un cutremur cu o magnitudine de 2,9 grade pe scara Richter. Conform informațiilor furnizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului, epicentrul seismului s-a localizat în zona seismică Vrancea, în județul Buzău.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Brașov (48 km), Sfântu Gheorghe (48 km), Buzău (65 km), Ploiești (67 km), Focșani (78 km), Târgoviște (90 km).

A avut loc la o adâncime considerabilă, la aproximativ 130,6 km sub suprafața Pământului. Din acest motiv, locuitorii din zonă nu au simțit deloc mișcarea. De altfel, nu au fost anunțate victime sau daune majore în urma acestui incident.

Cutremur de impact în Taiwan

Un cutremur de impact a avut loc în Taiwan, în partea de sud a insulei. Seismul a fost unul major, de 5,5 grade. Deși nu a fost unul de mare impact, a fost simțit puternic de localnici chiar de două ori, fiind unul de suprafață.

„A fost destul de puternic. L-am simţit de două ori, era ca şi cum am fost împinsă de pe un scaun”, a declarat o locuitoare din zonă.

Seismul a fost simțit în Kupang, un municipiu din provincia East Nusa Tenggara, situat în partea de vest a insulei Timor. Inițial, BMKG (Agenția Meteorologică și Geofizică din Indonezia) a estimat că magnitudinea seismului a fost de 6,2 grade.

Nu au fost înregistrate rapoarte despre daune materiale sau victime în regiunile afectate de acest cutremur, inclusiv în Kupang, conform declarațiilor filialei locale a Agenției Indonesiene pentru Operațiuni de Căutare și Salvare.

Indonezia este localizată în zona cunoscută sub numele de „Inel de Foc al Pacificului,” o regiune caracterizată de o intensă activitate seismică, în care diverse plăci tectonice se intersectează, cauzând numeroase cutremure și erupții vulcanice.