Cutremur în România în această dimineață. Ce magnitudine a avut seismul

de: Stan Nicu
22 01. 2023

Cutremur în România în această dimineață. Ce magnitudine a avut seismul care s-a produs în zona seismică Vâlcea și a avut loc la ora 7:41. Ce spun specialiștii INFP despre un eventual cutremur mare în țara noastră.

Cutremur în România, duminică dimineață. Ce magnitudine a avut seismul

Un seism cu magnitudinea de 2 grade pe scara Richter s-a produs duminică dimineață în zona seismică Făgăraș-Câmpulung, județul Vâlcea, anunță Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a produs orele 7.41, la adâncimea de 11 kilometri. De asemenea, seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41 km S de Sibiu, 84 km NV de Pitești, 114 km V de Brașov, 127 km N de Craiova, 154 km V de Ploiești, 155 km S de Cluj-Napoca, 188 km NV de București, 225 km NV de Ruse, 233 km E de Timișoara și 237 km E de Arad.

Când ar putea avea loc în România un cutremur mare

Pe de altă parte, seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre viitorul mare cutremur care ar putea avea loc în țara noastră și care, din păcate, poate avea efecte devastatoare.

„În România au fost cutremure mari, în 1738, 1838, 1940. Următorul mare cutremur ar fi peste 100 de ani. A mai fost şi un alt cutremur foarte mare şi adânc, în 1802. S-a simţit puternic, de la Moscova până la Cairo, în Egipt şi nu a murit nimeni. Aici a fost marea curiozitate. A fost chiar de ziua Sfintei Parascheva.

În Bucureşti, aproape toate bisericile au fost căzute la pământ. Cutremurul din 1977 a fost unul mare şi nu intră în statistica normală, dar trebuie să ştim un singur lucru, pentru că el este o urmare din cauza cutremurului din 1940, care a fost foarte mare. Toate marile clădiri din Bucureşti au fost puternic afectate”, a declarat Gheroghe Mărmureanu.

Dezastru în București, în cazul unui cutremur mare

Astfel, un seism puternic ar crea un adevărat dezastru în Capitală, conform Planului de analiză al Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

„Seismul reprezintă factorul de risc major pentru capitala ţării. Luând drept bază de comparaţie cutremurul din 1977, se poate constata că pierderile umane şi cele materiale au reprezentat 90%, respectiv 70% din totalul acestora pe întreaga ţară.

Ţinând cont de faptul că în municipiu se concentrează circa 10% din populaţia ţării, mai mult de 15% din producţia industrială, o mare pondere a activităţilor prestatoare de servicii, precum şi principalele componente ale structurilor de stat şi private, se poate afirma că riscul seismic s-a mărit în ultimii ani”, se arată în Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucureşti pentru anul 2022.