Cutremur în România. Este al doilea seism în 48 de ore
Cutremur în România. Este al doilea astfel de fenomen care are loc într-un interval de 48 de ore. Seismul a avut loc duminică seară, 4 decembrie, la ora 21.39, în Vrancea. Anunțul făcut de reprezentanții Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
Cutremur în România. Ce magnitudine a avut
Un al doilea cutremur a avut loc în România, într-un interval de 48 de ore. Seismul a avut loc duminică seară, 4 decembrie, la ora 21.39, în Vrancea, potrivit anunțului făcut de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Fenomenul s-a produs la o magnitudine de 3.9 și la o adâncime de 80 de kilometri.
Fenomenul s-a produs în apropierea mai multor orașe, după cum urmează:
- 75 kilometri S distanță de Bacău;
- 99 kilometri E distanță de Brașov;
- 106 kilometri NV distanță de Galați;
- 113 kilometri V distanță de Brăila;
- 122 kilometri NE distanță de Ploiești;
- 153 kilometri SV distanță de Iași;
- 172 kilometri N distanță de București;
- 193 kilometri NE distanță de Pitești;
- 198 kilometri SV distanță de Chișinău;
- 209 kilometri E distanță de Sibiu.
Când va avea loc următorul mare cutremur
Cel mai recent seism puternic, care a înfricoșat românii, s-a produs pe data de 5 noiembrie, în zona Vrancea, în județul Buzău, la ora 06.50. Milioane de oameni și-au adus aminte de evenimentul din 1977, în urma căruia s-au înregistrat pagube materiale și umane uriașe.
Profesorul Gheorghe Mărmureanu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști din domeniu, a explicat că seismul de luna trecută a fost unul normal. Potrivit specialistului, un cutremur mare nu ar trebui să apară în România înainte de anul 2040.
„Un cutremur cu potențial catastrofal nu poate avea loc, în principiu, înainte de anul 2040. Spun în principiu pentru că totuși nu putem garanta 100% un astfel de termen, fiindcă ce se întâmplă în Vrancea din punct de vedere seismic depinde destul de mult și de ce se întâmplă în Africa și în Marea Mediterană. Aceste zone influențează activitatea seismică din Vrancea pentru că pot „împinge” asupra Europei.
Cu toate astea, nu cred în ceva deosebit, așa că cel mai probabil după 2040 ne așteptăm la un seism care ar putea avea urmări catastrofale”, a explicat profesorul Gheorghe Mărmureanu.
În general, cutremurele cu epicentrul în zona Vrancei sunt impredictibile, a spus specialistul. Despre seismele din regiune nu se pot estima multe aspecte, întrucât nu există date suficiente despre ecuațiile care intervin în producerea unui astfel de fenomen.