Cutremur în a doua zi de Paște, în România. Zona în care s-au produs seismul

de: Sabina Anastasia
06 05. 2024

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat producerea unui cutremur în a doua zi de Paște, respectiv luni, 6 mai 2024, în România. Seismul a avut loc la adâncime intermediară, nefiind înregistrate mărturii privind resimțirea fenomenului până în prezent.

Cutremur în România în a doua zi de Paște, 6 mai 2024

Sărbătorile pascale ortodoxe sunt marcate în anul curent de o serie de câteva cutremure, după cum arată specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Aceștia au anunțat în urmă cu puțin timp producerea unui seism în a doua zi de Paște.

Un cutremur de adâncime intermediară, evaluat manual, s-a produs în noaptea de duminică spre luni, respectiv pe 6 mai 2024, în jurul orei 02:10. Impactul fenomenului a fost minor, până la acest moment nefiind înregistrate mărturii ale oamenilor care ar fi simțit mișcările plăcilor tectonice.

Ce anunț au făcut specialiștii de la centrul INCDFP

„În ziua de 06 mai 2024, la ora 02:11:42 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea – Buzău un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.8, la adâncimea de 114.5 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 56 km SE de Sfântu-Gheorghe, 60 km NV de Buzău, 61 km V de Focșani, 62 km E de Brașov, 78 km NE de Ploiești”, au anunțat în urmă cu puțin timp reprezentanții de la INCDFP.

Un alt fenomen seismic înregistrat în prima zi de Paște, într-o zonă mai puțin vulnerabilă tectonic

Cutremurul din a doua zi de Paște nu este singurul produs în preajma sărbătorilor pascale ortodoxe în România. Un astfel de fenomen a mai fost raportat în regiunea Muntenia, mai exact în Brăila, potrivit unui mesaj comunicat de INCDFP. Acesta a avut loc în după-amiaza zilei de 5 mai 2024.

În prima zi de Paște, respectiv pe 5 mai 2024, la ora locală 19:07, s-a produs în Muntenia, în Brăila, un cutremur slab, de magnitudine 2,1 grade pe scara Richer, la o adâncime catalogată de suprafață, anume 10,1 kilometri. Impactul a fost, și în acest caz, unul minor.

Cutremurul din prima zi de Paște, din regiunea Muntenia, a fost înregistrat în apropierea următoarelor orașe: 9 km N de Brăila, 11 km S de Galați, 64 km V de Izmayil, 64 km V de Tulcea, 76 km SE de Focșani, 95 km E de Buzău.

Un seism s-a produs în prima zi de sărbători pascale ortodoxe și în apropierea României

În seara aceleiași zile s-a produs un alt cutremur, însă nu în țară, ci în zona de frontieră dintre Grecia și Bulgaria, mai exact în apropierea următoarelor oraşe: 58 km NE de Serres, 67 km NV de Kavala, 85 km S de Pazardzhik, 93 km SV de Asenovgrad, 97 km SV de Plovdiv, 97 km SE de Blagoevgrad.

Cutremurul a avut loc, așadar, la ora 22:36, ora locală a României, în ziua de 5 mai 2024, în regiunea de frontieră Grecia-Bulgaria. Seismul a fost încadrat drept slab, prezentând o magnitudine de 2,5 grade pe scara Richter și având loc la o adâncime de 5 kilometri. A fost evaluat manual de specialiști.