Cutremur devastator de 8 grade pe scara Richter: Unde a avut loc și ce urmări au fost

Autor: Daniel Ștefan - 11:33, 26 mai 2019

Un cutremur devastator a lovit Peru duminică, 26 mai. Seismul a fost atât de puternic, că s-a simțit și în Columbia, Ecuador și în Brazilia.

Conform primelor informații oficiale, cutremurul a avut 8 grade pe scara Richter, dar nu se cunosc, deocamdată, date despre eventualele pagube materiale sau despre victime.

Cutremur devastator în Peru

Seismul s-a produs în jurul orei 10:41 (ora locală) și a avut epicentrul la 132 de kilometri adâncime.

cutremur devastator in peru
Cutremur de 8 grade pe scara Richter în Peru

Inițial, primele date arătau că seismul a avut o magnitudine de 7,5 grade, dar, ulterior, au apărut informații oficiale care spun că a fost mult mai puternic, de 8 grade. La o asemenea magnitudine, sunt multe posibilități să existe victime și pagube materiale.

Dacă ne luăm după primele filmări ale martorilor, mai multe persoane au fost rănite sau și-au pierdut viața. Mai multe informații ar trebui să apară în minutele sau orele următoare.

Săptămâna aceasta (20 – 26 mai), s-au produs și în țara noastră mai multe cutremure, dar de mică magnitudine. Cel mai notabil seism a fost de 4,1 grade pe scara Richter, pe 22 mai. Acesta a avut loc în apropierea următoarelor orașe: Nehoiu (16km), Covasna (31km), Întorsura Buzăului (32km), Târgu Secuiesc (46km), Vălenii de Munte (49km). Acesta s-a produs la o adâncime de 150 kilometri.

Cel mai puternic seism din acest an s-a produs pe data de 9 ianuarie și a avut magnitudinea 4,4 pe scara Richter.

Ce trebuie să faci în caz de seism

Cel mai important lucru este să nu te panichezi și să nu o iei la fugă pe scări, mai ales dacă în acel moment te afli într-o clădire cu etaje. Și, sub nicio formă, nu folosi liftul nici în timpul, dar nici la scurt timp după cutremur.

Dacă seismul e puternic, adăpostește-te sub o masă, un birou sau o piesă de mobilier unde ai capul și restul corpului ferite de posibile dărâmături.

Știre în curs de actualizare