Cercetător INFP, despre ce ar însemna un cutremur de 8 grade pe scara Richter în Vrancea: „Ar putea afecta jumătate din teritoriul țării”
În condițiile în care, în ultimele săptămâni, au fost înregistrate seisme aproape zilnic pe teritoriul României, specialiști din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului au făcut o serie de declarații importante. Un cercetător de la INFP a vorbit despre posibilitatea unui cutremur de 8 grade pe scara Richter în Vrancea.
Ziua și seismul, la început de 2024
Ziua și cutremurul – cam așa a început anul 2024 pentru români. În aceste condiții, îngrijorările au crescut, mulți temându-se că seismele recente – ce au avut magnitudini mici și medii – ar putea duce la producerea unui eveniment seismic major.
Despre această probabilitate au vorbit specialiști de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în cadrul conferinței naționale ”EȘTI SIGUR, NU EȘTI SINGUR” – parte a proiectului România Inteligentă.
Este posibil un cutremur de 8 grade pe scara Richter în Vrancea?
Potrivit experților în domeniu, Vrancea rămâne „principala problemă majoră”, cutremurele produse în această zonă pot afecta jumătate din teritoriul țării. Dr. Dragoș Toma-Dănilă, Directorul Proiectului Pre-Quake și cercetător Post-Doc la INFP, a punctat că acolo se pot forma cutremure de magnitudine până la 8.
„Vrancea este, întradevar, pricipala problema majoră. Poate afecta jumătate din teritoriul țării, și nu mă refer doar la valorile de hazard ci și la valorile de risc seismic. Sunt lucruri diferite.
Deocamdată nu avem un algoritm funcțional, la nivelul întregii lumi, de a prezice cutremurele, nici măcar de a prognoza. Deși știm că Vrancea poate produce undeva până la 8 (n.r. magnitudine), capacitatea sursei seismice de acolo. În 1977, cutremurul a avut undeva la 7,4 grade pe scara Richter. Poate să fie mai rău decât în ’77”, a declarat Dr. Dragoș Toma-Dănilă, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar putea interesa și: Seria de cutremure din România continuă. Seismul a avut loc vineri dimineaţă, 16 februarie! Unde s-a simţit
Ce spune un cercetător de la INFP
Specialistul a vorbit și despre siguranța oamenilor, în cazul unor cutremure puternice: „Dacă ești în câmp liber și are loc un cutremur, chiar și de magnitudine 8, ar trebuie să fii ok. Ce omoară cu adevărat oamenii și de ce trebuie să ne fie frică sunt clădirile: cum sunt proiectate acestea, cât de vulnerabile sunt la cutremur și, sigur, partea de asigurări, care vine după ce ne-am asigurat viața.”, a spus Dr. Dragoș Toma-Dănilă.