Cutremur de 4 grade pe scara Richter în județul Buzău, zona Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 4.0 pe scara Richter a fost înregistrat duminică dimineața, 24 noiembrie 2024, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul, raportat de Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP), a avut loc la ora 07:16:17 (ora locală a României), la o adâncime de 140 de kilometri.
Unde a fost resimțit cutremurul?
Deși nu a fost un seism de intensitate mare, cutremurul a fost perceput în mai multe orașe din apropiere. INFP a specificat că distanțele cele mai apropiate de epicentru includ:
- 56 km sud-est de Sfântu Gheorghe;
- 56 km est de Brașov;
- 58 km nord-vest de Buzău;
- 66 km nord de Ploiești;
- 71 km vest de Focșani;
- 93 km nord-est de Târgoviște.
Ce spun specialiștii?
Zona seismică Vrancea este bine cunoscută pentru activitatea tectonică intensă, generată de mișcările plăcilor tectonice la mare adâncime. Potrivit experților, cutremurele produse la o adâncime de peste 100 de kilometri sunt caracteristice acestei regiuni și, de obicei, au o intensitate mai mică la suprafață, reducând riscul unor daune majore.
„Un cutremur cu magnitudinea 4 este considerat unul mediu și, la această adâncime, efectele sale la suprafață sunt de obicei minore sau chiar imperceptibile în anumite locuri”, explică un reprezentant al INFP.
Cum rămâne cu siguranța în fața seismelor?
Autoritățile recomandă cetățenilor să fie pregătiți pentru situații de urgență, având în vedere faptul că Vrancea este una dintre cele mai active zone seismice din Europa. O bună pregătire poate face diferența în cazul unor evenimente de magnitudine mai mare.
Printre măsurile sugerate se numără:
- Stabilirea unui plan de evacuare;
- Crearea unui kit de urgență cu apă, alimente și medicamente esențiale;
- Verificarea siguranței locuințelor, în special a celor mai vechi.
Contextul seismic al României
Cutremurul de duminică dimineața este cel mai recent dintr-o serie de mișcări tectonice frecvente în zona Vrancea. Aceasta generează anual zeci de seisme, majoritatea fiind de intensitate scăzută, dar uneori și cutremure de magnitudine semnificativă, care pot afecta întreg teritoriul țării.
Deși magnitudinea de 4.0 nu este una alarmantă, evenimentul reamintește importanța monitorizării constante a activității seismice și a implementării unor măsuri proactive pentru reducerea riscurilor.
Cutremurul din Buzău reprezintă un nou semnal al dinamismului tectonic din România. Deși fără consecințe majore, astfel de evenimente ne reamintesc că pregătirea și informarea sunt esențiale în fața riscurilor naturale. Autoritățile și specialiștii subliniază că o bună conștientizare a vulnerabilităților poate contribui la siguranța populației în cazul unor evenimente viitoare mai puternice.