Cutremur cu magnitudinea 7 în Rusia. A fost emisă alertă de tsunami
Un cutremur puternic s-a prudus sâmbătă seara, în estul extrem al Rusiei. Seismul a avut o magnitudine de 7 grade pe Scara Richter, astfel că autoritățile din apropiere au emis o alertă de tsunami.
Cutremur puternic în estul Rusiei
Seismul a avut loc în seara de sâmbătă, potrivit anunțului făcut de United States Geological Survey, o agenție responsabilă cu activitatea seismică din întreaga lume. Cutremurul a fost localizat în estul extrem al Rusiei și a avut o intensitate de 7 grade pe Richter, fiind considerat un seism puternic.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de aproape 50 de km, în Marea Bering, în largul peninsulei Kamceatka. Cel mai apropiat oraș, aflat la 90 de km de centrul seismic, este Petropavlovsk-Kamchatsky.
Autoritățile au emis o alertă de tsunami, având în vedere zona unde s-a produs cutremurul și intensitatea acestuia. ”Valuri tsunami de 0,3 până la 1 metru deasupra nivelului mării sunt posibile pe anumite ţărmuri ale Rusiei”, a transmis agenția responsabilă pentru astfel de fenomene.
Activitate seismică intensă în ultima perioadă
În ultima lună, activitatea seismică la nivel global a fost mai intensă decât de obicei, cu mai multe cutremure de intensități medii, în diverse regiuni ale lumii.
Cele mai semnificative evenimente includ un cutremur cu magnitudinea 7,0 care a avut loc pe 18 august în regiunea Kamchatka, Rusia, și un altul cu magnitudinea 7,3 în zona de graniță dintre Chile și Bolivia, în data de 20 iulie. Ambele au provocat îngrijorare din cauza potențialului lor de a provoca daune semnificative și tsunami-uri în regiunile afectate.
Pe lângă aceste cutremure majore, au fost raportate și alte evenimente notabile, cum ar fi un cutremur cu magnitudinea 6,1 în Taiwan, de pe data de 15 august și unul de 5,7 în Tonga în aceeași perioadă.
În total, au fost înregistrate peste 33.000 de cutremure la nivel global în ultimele 30 de zile, deși majoritatea au fost de magnitudini mai mici și nu au produs daune semnificative.
Seismicitatea ridicată observată recent sugerează o activitate tectonică intensificată, care necesită monitorizare constantă pentru a preveni potențiale dezastre în regiunile vulnerabile.