Cursul de schimb BNR pentru joi, 19 noiembrie 2020. BNR modifică politica monetară
Banca Națională a României va publica astăzi, 19 noiembrie 2020, cursul de schimb pentru principalele valute. Recent, pe 12 noiembrie, în ședința Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, a luat câteva hotărâri pe probleme de politică monetară.
BNR ia noi decizii privind politica monetară
În ședința CA din 12 noiembrie BNR a decis să schmbe politicile monetare, luând câteva hotărâri importante privind rata dobânzii de politică monetară și în ceea ce privește rata rezerverlor obligatorii ale instituțiilor de credit. Conform hotărârilor, rata dobânzii de politică monetară a rămas la valoarea de 1.5%, iar la rezerverele obligatorii a crescut preocentual de la 5 la 6 %.
Cursul de schimb BRN pentru joi, 19 noiembrie 2020
În contextul unei crize economice profunde, datorată restricțiilor, pentru a susține cursul de schimb, autoritățile române s-au angajat să aplice măsuri de reformă structurală la bugetul public, prin reducerea cheltuielilor și creșterea impozitării, în schimbul contractării unui împrumut de la Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, în valoare de 20 miliarde de euro. O parte importantă a sumei împrumutate a ajuns în rezervele BNR, pentru a asigura stabilitatea cursului de schimb.
Cursul de schimb BNR: Euro
1 euro = 4,8729 Lei ( +0.0004 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,8729 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0004 Lei.
Cursul de schimb BNR: Dolar
1 dolar = 4,1193 Lei (+0.016 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,1193 Lei, alături de variația pozitivă de +0.016 Lei.
Cursul de schimb BNR: Lira sterlină
1 liră = 5,4549 Lei (+0.0016 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,4549 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0016 Lei.
Indicele ROBOR stabilit de BNR pe 19 noiembrie 2020
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:
- Indicele ROBOR la o lună: 2.01
- Indicele ROBOR la trei luni: 2.04
- Indicele ROBOR la șase luni: 2.10
- Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 2.14
Efectele negative ale deprecierii leului în comparație cu moneda europeană
Deprecierea puternică a leului, în comparație cu valutele importante, are mai multe efecte negative, cu implicații asupra stabilității sistemului financiar. Actuala criză financiară a evidențiat faptul că statele membre ale Uniunii Economice și Monetare care utilizează o monedă unică nu au garanție în evitarea crizei de lichiditate și a insolvenței. Redresarea economică ar trebui să se bazeze pe stimulente pentru întreprinderile mici și mijlocii, spun specialiștii. Specialiștii mai spun că nu numai programele de formare pentru viitorii antreprenori ar trebui luate în considerare, ci și măsurile clare, dar și respectarea plăților agregate de către guverne către firmele private.