Curs valutar BNR pentru miercuri, 4 noiembrie 2020. Stabilitate sau leul pierde în fața monedei europene
Banca Națională a României va emite astăzi, 4 noiembrie 2020, un nou curs valutar pentru cele mai importante monede. Va fi o stabilitate sau leul pierde în fața monedei europene? Rămâne să aflăm după ora 13:00, când va fi publicat noul curs de schimb al BNR.
România sub impactul pandemiei asupra activității economice
Decelerarea activității economice s-a putut observa în cursul lunii martie în scăderea volumului activității economice cu 30% și o reducere cu 22% a exporturilor și cu peste 25% a importurilor. Încrederea în economie a scăzut în martie la cel mai scăzut nivel din iulie 2012.
Gama estimărilor PIB este mare datorită incertitudinii și trece de la o creștere de 0,3% conform Băncii Mondiale la o scădere de 4,7% pe baza estimărilor BCR. Pachetul de ajutor economic crește la 2% din PIB, dar este considerat insuficient de către mediul privat. Presiunea asupra majorărilor deficitului bugetar limitează spațiul pentru măsuri fiscale.
Curs valutar BNR pentru miercuri, 4 noiembrie 2020
Indicatorul care măsoară încrederea în economie a scăzut la cel mai scăzut nivel din iulie 2012. Indicatorul de încredere se bazează pe două componente: una dintre condițiile actuale, realitatea din economie, și alta privind așteptările în viitor.
Ambele au înregistrat o scădere accentuată comparativ cu luna precedentă. În plus, se anticipează că impactul economic al cacestei pandemii va fi resimțit puternic până în al patrulea trimestru al anului.
Curs valutar BNR: Euro
1 euro = 4,8672 Lei ( -0.0003 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,8675 Lei, alături de o variație negativde -0.0003 Lei.
Curs valutar BNR: Dolar
1 dolar = 4,1637 Lei ( +0.0018 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,1637 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0018 Lei.
Curs valutar BNR: Lira
1 liră = 5,4071 Lei (+0.0024 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,4071 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0024 Lei.
Indicele ROBOR stabilit de Banca Națională a României
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:
- Indicele ROBOR la o lună: 2.11
- Indicele ROBOR la trei luni: 2.15
- Indicele ROBOR la șase luni: 2.16
- Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 2.16
Stabilitate sau leul pierde în fața monedei europene
Luând în considerare dificultățile create de criza economică, mulți exportatori au criticat politica Băncii Naționale a României (BNR) cu privire la evoluția cursului de schimb.
Aceștia susțin că deprecierea este o condiție necesară pentru recuperare și nu stabilitatea financiară. România nu își poate permite un șoc la nivelul cursului de schimb.
Riscul asociat unei astfel de măsuri este prea mare pentru o țară emergentă și anulează orice avantaje competitive la export. Prin urmare, deprecierea poate întârzia imperativul redresării economice a României.
O redresare economică solidă ar trebui să aibă ca punct de plecare un sistem financiar solid și stabil.
Deprecierea excesivă a cursului de schimb pune în pericol soliditatea financiară a băncilor și capacitatea debitorului de a-și rambursa împrumuturile.
Prin urmare, creează apariții inflaționiste, deosebit de periculoase pentru economia oricărui stat.