Specialiștii de la Banca Națională a României vin cu noile cotații ale monedelor de circulație internațională. Iată ce indică noile cifre și care este starea Indicelui ROBOR din ultima vreme?
Cursul prezentat anterior a arătat că indicele ROBOR calculat la 3 luni a avut 1.59%, fără nicio scădere sau majorare, cel calculat la 6 luni a avut o creștere de +0.01, ajungând astfel la 1.69%, iar cel calculat la 12 luni s-a majorat cu +0.01, ajuns astfel la 1.75%.
Noile cotații urmează să fie actualizate pe site-ul oficial al BNR în jurul orelor 13:10, dar pot fi găsite și aici. „Nu vedem motive pentru reduceri suplimentare ale dobânzii. În privinţa cursului, suntem gata să asigurăm mai multă flexibilitate“, a spus recent guvernatorul BNR.
„Trecutul băncii centrale a României, la fel de greu încercată ca destinul nostru naţional, a dovedit în repetate rânduri capacitatea BNR de a-şi adapta misiunea la realităţi economice dificile. În perioada interbelică, BNR a avut un rol esenţial în refacerea economică a ţării.
În acelaşi timp, a gestionat provocarea unificării monetare pe teritoriul întregii Românii şi efectele Marii Depresiuni din 1929. În anii celui de-Al Doilea Război Mondial, banca centrală a finanţat costurile acţiunilor militare ale României şi, totodată, a luat măsuri pentru temperarea inflaţiei”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis din pandemie.
1 Euro – 4.9257 Lei (majorat cu +0.0002 Lei)
Cursul indicat anterior de către specialiștii Băncii Naționale a României a arătat că moneda euro a avut un total de 4.9255 Lei, cu variația negativă de -0.0005 Lei.
1 Dolar – 4.0852 Lei (micșorat cu -0.0059 Lei)
Conform cursului actualiat în ziua precedentă, moneda dolar a avut un total de 4.0911 de Lei, alături de variația negativă de -0.0120 de Lei.
1 Liră stelină – 5.6702 Lei (micșorat cu -0.0168 Llei)
Banca Națională a indicat faptul că moneda aferentă a avut în cursul actualiat anterior valoarea totală de 5.6870 de Lei, alături de variația negativă de -0.0303 de Lei.
„Noul scenariu relevă o modificare a perspectivei inflației în raport cu proiecția precedentă, în condițiile în care traiectoria actualizată a ratei anuale prognozate a inflației este revizuită semnificativ în sens ascendent pe termen scurt și într-o mai mică măsură pe ultimul segment al orizontului proiecției. Astfel, rata anuală a inflației este așteptată să crească treptat, sub impactul șocurilor pe partea ofertei, pentru că după o amplă corecție descendentă în debutul anului viitor, să urce din nou și să rămână ușor deasupra punctului central al țintei, pe fondul redeschiderii mai devreme a deviației pozitive a PIB și al creșterii ulterioare lente a acesteia”
Comunicat Banca Națională a României