Curs BNR pentru 27 ianuarie 2023. Care sunt noile cotații?
Specialiștii de la Banca Națională a României au indicat noi detalii despre evoluția monedele de circulație internațională precum: euro, dolar sau liră sterlină. De asemenea, experții au oferit amănunte și despre evoluția Indicelui ROBOR din ultima perioadă. Iată schimbările produse recent și care sunt previziunile economiștilor despre inflația care îi chinuie mai ales pe români.
Curs BNR pentru 27 ianuarie
Specialiștii de la Banca Națională a României au emis un nou curs valutar în care au adus în prim-plan monedele de circulație internațională a României precum: euro, dolar sau liră sterlină.
Noile cotații urmează să își facă apariția pe site-ul oficial BNR și aici în jurul orelor 13:10. Până atunci, ai evoluția monedelor și a Indicelui ROBOR.
Indicele calculat la 3 luni a rămas la 7.23%, alături de variația negativă de -0.02, cel calculat la 6 luni a rămas la valoarea de 7.54%, iar cel calculat la 12 luni a ajuns la valoarea de 7.89%, cu variația negativă de -0.01.
Curs valutar pentru: euro
1 euro – 4.8922 Lei (variația pozitivă +0.0064 Lei)
Un euro a avut în cursul anterior valoarea totală de 4.8858 Lei, alături de variația negativă de -0.0158 Lei, conform specialiștilor de la Banca Națională a României.
Curs BNR pentru: dolar
1 dolar – 4.4928 Lei (variația pozitivă +0.0125 Lei)
Un dolar a avut în cursul anterior valoarea totală de 4.4803 Lei, alături de variația negativă de -0.0298 Lei, au mai arătat specialiștii de la BNR.
Curs BNR pentru: liră sterlină
1 liră sterlină – 5.5612 Lei (variația pozitivă +0.0092 Lei)
O liră sterlină a avut în total valoarea de 5.5520 de Lei în cursul anterior, alături de variația pozitivă de +0.0047, au mai arătat specialiștii de la Banca Națională a României.
Ce spun specialiștii despre scumpiri?
Experții au mărturisit că inflația urmează să scadă treptat până la finele anului 2023. Specialiștii au dezvăluit că perioada grea pentru oameni din întreaga lume mai durează, mai cu seamă că ne aflăm abia în prima lună din anul nou.
Din păcate, românii sunt cei care au mai multe bătăi de cap din cauza salariilor mici și a traiului care a devenit din ce în ce mai scump în ultimele luni. Majoritatea încearcă să facă economie și să scadă din cheltuielile pentru produsele pentru casă, alimente de calitate ori ieșirile în oraș care sunt din ce în ce mai rare.
,,Aşteptările de la începutul anului sunt încurajatoare, deoarece, în comparaţie cu trimestrul precedent, experţii văd rate ale inflaţiei oarecum mai scăzute”, spune Niklas Porafke, cercetător la Ifo, adăugând: „Cu toate acestea, inflaţia rămâne la un nivel foarte ridicat. Creşterea de dobânzi efectuată de Banca Centrală Europeană (BCE) în decembrie a contribuit la atenuarea aşteptărilor inflaţioniste în Europa”.