Curs BNR pentru 22 septembrie 2020. Va pierde teren leul în fața monedei europene?

de: Ștefan R. Apostol
22 09. 2020

Banca Națională a României va publica astăzi, după ora 13, noul curs pentru monedele de schimb. Astăzi vom afla care sunt cotațiile pentru astăzi, 22 septembrie. Tot astăzi aflăm și care este Indicele ROBOR în ultima vreme. Găsiți toate aceste informații în paragrafele următoare.

Curs valutar marți, 22 septembrie 2020

Pandemia cauzată de Covid-19 este un șoc extrem, care a creat o criză sanitară fără precedent în ultimul secol. Este un declin economic puțin spus sever din cauza necesității de a impune “Marea Închidere” (Marele Lockdown) ca mijloc de a limita răspândirea virusului.

Curs valutar influențat de criza COVID-19

Raportul ”România și Uniunea Europeană în vremuri de pandemie” nu avea cum să ignore această situație extraordinară, implicații pe multiple planuri pornind de la ipostaza României de stat membru al UE. Rămâne să vedem cum influențează noua situație moneda națională în fața euro.

Curs valutar BNR pentru: Euro

1 Euro = 4,8590 Lei (scăzut cu +0.0007 Lei)

Un euro a avut în cursul prezentat anterior valoarea de 4,8590 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0007 Lei.

Curs valutar BNR pentru: Dolar

1 Dolar = 4,1404 Lei (scăzut cu + 0.018 Lei)

Un dolar a avut în cursul precedent valoarea totală de 4,1404 Lei, alături de variația pozitivă de +0.018 Lei.

Curs valutar BNR pentru: Liră sterlină

1 Liră sterlină = 5,2910 Lei (scăzut cu- 0.0027 Lei)

O liră sterlină a avut în cursul anterior valoarea de 5,2910 Lei, alături de variația pozitivă de – 0.0027 Lei.

Indicele ROBOR stabilit de Banca Națională a României

Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:

  • Indicele ROBOR la o lună: 1.98
  • Indicele ROBOR la trei luni: 1.98
  • Indicele ROBOR la șase luni: 2.04
  • Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 2.10

BNR a decis să reducă rata dobânzii politicii monetare cu 0,5 puncte procentuale  la 2,0% și să restrângă coridorul ratelor dobânzilor de la 1pp la 0,5pp. Astfel s-a încercat reducerea ratei dobânzii lombarde cu un punct procentual complet la 2,5%. Ca urmare a acestor două decizii, se așteaptă ca ratele dobânzilor la împrumuturi (ROBOR) să asiste la o ajustare descendentă semnificativă, potrivit BNR.

Curs schimbat al economiei de criza COVID-19, conform BNR

Banca centrală s-a angajat, de asemenea, să cumpere titluri de stat denominate în leu pe piața secundară „în vederea consolidării lichidității structurale în sistemul bancar care ar trebui să contribuie la finanțarea fără probleme a economiei reale și a sectorului public”.

Aceste decizii vizează atenuarea impactului situației generate de focarul de coronavirus asupra gospodăriilor și companiilor românești. BNR va organiza alte ședințe „ori de câte ori este nevoie” și se gândește la reducerea raportului de rezervă necesar pentru pasivul în monedă locală ca instrument următor pentru soluționarea problemelor de lichiditate.