Curs BNR pentru 17 mai 2021. Care este evoluția Indicelui ROBOR?

de: Ana Chivu
17 05. 2021

Specialiștii de la Banca Națională a României au emis un nou curs pentru azi, 17 mai. Iată care este evoluția Indicelui ROBOR din ultima vreme și care sunt noile valori ale monedelor de circulație internațională!

Curs BNR pentru luni, 17 mai 2021

Specialiștii de la Banca Națională a României au venit cu noi cotații în dreptul monedelor de circulație internațională: Dolar, Euro și Liră sterlină. De asemenea, aduc noi detalii în dreptul evoluției acestora și a Indicelui ROBOR.

Noile valori urmează să-și facă apariția pe site-ul oficial al BNR, dar și aici, în jurul orelor 13:10. Până atunci poți să vezi în continuare valorile din cursul precedent.

Un detaliu negativ a ieșit în evidență în cursul anterior. Concret, o intervenție a BNR în vederea unui sprijin pentru leu ar avea doar un efect limitat: „BNR nu poate decât să oprească deprecierea, nu să o oprească”, a detaliat Călin Rechea, analist.

”Banca centrală românească nu este îngrijorată de recentul declin al leului. Slăbiciunea sa din acest an are un impact minor asupra inflației.”, declara purtătorul de cuvânt al băncii centrale Dan Suciu.

  • Măsurile BNR din cadrul crizei sanitare

-măsuri de politică monetară: (1) reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 2,5% la 2% și (2) îngustarea coridorului format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual. Astfel, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1,5%, iar rata dobânzii Lombard se reduce la 2,5% de la 3,5%. Efectul așteptat va fi acela de a scădea dobânzile la credite atât pentru populație, cât și pentru companii; (3) furnizarea de lichiditate băncilor și (4) cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară pentru finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public.
-măsuri privind flexibilizarea cadrului de reglementare pentru ca instituțiile de credit și IFN-urile să poată ajuta persoanele și companiile cu credite: împrumutătorii vor putea să amâne la plată creditele oricărei persoane fizice și juridice afectate de epidemia COVID‑19, fără aplicarea condițiilor ce vizează gradul de îndatorare, limitarea creditului în funcție de valoarea garanției și durata maximă a creditului de consum.

Curs BNR pentru: Euro

1 Euro – 4.9256 Lei (variația pozitivă +0.0003 Lei)

1 Euro a avut în cursul prezentat anterior valoarea totală de 4.9253 Lei, alături de variația negativă de -0.0012 Lei, conform Băncii Naționale a României.

Curs BNR pentru: Dolar

1 Dolar – 4.0527 Lei (variația negativă -0.0156 Lei)

1 Dolar a avut în cursul anterior valoarea de 4.0683 Lei, alături de variația negativă de -0.0140 Lei, arată specialiștii de la Banca Națională a României.

Curs BNR pentru: Liră sterlină

1 Liră sterlină – 5.7135 Lei (variația negativă -0.0056 Lei)

Lira sterlină a avut valoarea totală de 5.7191 de Lei în cursul prezentat anterior, alături de variația negativă de -0.0087 de Lei, conform detaliilor oferite de Banca Națională a României.