Curent electric ‘gratis’ in România. Cum a ajuns energia electrică să se dea la preț negativ

de: Manolică Anca
22 05. 2023

Situație inedită în România! Prețul energiei electrice tranzacționate în cursul zilei duminică, 21 mai, pe piața de la București, a fost negativ, în unele intervale orare, astea după ce sâmbătă, prețul energiei tranzacționate a fost zero, în unele ore. Care este explicația.

Premieră în România. Energia electrică s-a vândut la preț negativ

Prețul mediu de închidere al pieței aferent livrărilor pentru duminică, 21 mai, de la București,, a fost de doar 140 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței OPCOM. Interesant este că, în unele intervale orare ale acestei zile, prețul a fost negativ. Astfel, la ora 14.00 prețul orar spot a fost de -101 lei/MWh, la ora 13 de -21 lei/MWh, la ora 16.00 de – 60 de lei/MWh iar la orele 12 și 17 de – 2 lei, aproximativ.

Potrivit datelor, a fost pentru prima oară în România când pe piața spot de energie electrică au fost înregistrate prețuri negative, o situație care pe alte piețe a fost mult mai des întâlnită. Premiera apare în condițiile în care și în tranzacțiile de vineri, 19 mai, pentru energia livrată o zi mai târziu, a mai existat un aspect rar, atunci când prețul a fost de zero lei/MWh în câteva intervale orare, potrivit e-nergia.ro.

Cum s-a ajuns în această situație

O astfel de situație de preț negativ apare atunci când există foarte multă energie în raport cu consumul, care vine în general din surse regenerabile în anumite intervale orare. Producătorul, în cazul în care beneficiază de o schemă de sprijin (în cazul nostru: certificate verzi) preferă să rămână în piață și să vândă la preț negativ.

Citește și: Ce se întâmplă dacă nu transmiţi indexul la curent. Anunţul făcut de cei de la ENEL

Practic, este în situația în care îl plătește el pe cel care cumpără. Pare o situație absurdă, dar așa beneficiază de schema de sprijin, deci în final rămâne pe profit.

Totodată, varianta închiderii capacității ar putea fi mai dezavantajoasă decât vânzarea pentru anumite momente la preț negativ, în funcție de decizia dispecerului și de penalitățile pe care ar putea să le suporte dacă nu livrează energia notificată anterior.

România traversează o situație de abundență pe partea de producție de energie electrică, la un consum în scădere, care în week-end este și mai mic, cu precădere acum când consumatorii casnici nu au pornit încă instalațiile de aer condiționat, iar consumul industrial oricum amputat masiv la noi, este și mai redus.

Citește și: Investiție de 2,5 milioane de euro în București. S-a primit avizul pentru construire, se vor face angajări multe