Cumularea pensiilor cu alte venituri în 2024. Se schimbă legea din septembrie, care vor fi noile reguli

de: Sabina Anastasia
07 01. 2024

Legea actuală din România permite pensionarilor să obțină bani și din alte surse de venit în afară de pensie. Începând din septembrie 2024 însă, regulile se vor schimba. Ce trebuie să știe vârstnicii despre cumularea pensiei cu alte venituri în noul an. În ce condiții se vor încasa banii.

Se schimbă legea privind cumularea pensiei cu alte venituri în septembrie 2024

În România, pensionarii vor să desfășoare activități care să le aducă venituri, pe lângă pensia primită lunar de la stat. Legea actuală nu impune limită de valoare în acest sens. Vârstnicii pot, astfel, să activeze drept persoane fizice autorizate (PFA), pot obține bani din drepturi de autor, chirii, dividende etc.

Începând din septembrie 2024, regulile se vor schimba. Va intra în vigoare o nouă lege, prin care cumularea pensiei cu alte venituri va fi în continuare posibilă, doar că aceasta se raportează diferit la veniturile ce vor putea fi obținute simultan cu pensia.

Citește și: Mii de pensionari români vor pierde 3.000 de lei din pensie, în ianuarie. Cum se calculează valoarea, cine sunt cei afectați

Din ce poți câștiga venituri, în funcție de pensionare

În funcție de motivul și circumstanțele în care o persoană s-a pensionat, veniturile pe care le poate cumula cu pensia de la stat pot fi diferite. Persoanele pensionate anticipat sau anticipat parțial pot cumula veniturile din pensie cu alte venituri.

Legea 263/2010 stabilește că, spre deosebire de vârstnicii pensonați pentru limită de vârstă, persoanele pensionate anticipat nu pot să obțină venituri din salarii sau din funcții elective, ci doar din activități independente, adică PFA, drepturi de proprietate intelectuală, dividende, chirii și altele.

Ce stabilesc prevederile Legii 263/2010 în prezent 

Dacă vorbim despre pensia de invaliditate, condițiile diferă în funcție de gradul de invaliditate. Astfel, persoanele cu grad de invaliditate I și II nu au voie să cumuleze pensia cu venituri salariale, ci doar cu venituri obținute din activități independente, potrivit legii.

Persoanele încadrate la gradul III de invaliditate pot să cumuleze venituri din ambele categorii, adică și din salarii, în limita a jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă, și din activități independente, după cum stabilește Legea 263/2010.

În cazul cumulării pensiei de urmaș cu veniturile din activități dependente sau independente, există mai multe situații diferite, în funcție de situația beneficiarului pensiei. Pe scurt, apar limitări în cazul veniturilor obținute din salarii, nu și din activități independente.

Cum va avea loc cumularea pensiei cu alte venituri, din septembrie 2024

Începând din septembrie 2024, prevederile legislative privind cumulul pensiei cu alte venituri se vor schimba. Astfel, cumulul pensiei de la stat va fi permis doar cu venituri pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale (CAS), nu cu venituri dependente salariale sau independente.

Cu alte cuvinte, pensia se va putea cumula cu salarii și bani obținuți din activități independente, atât timp cât pentru ele se plătește la stat CAS, așa cum stabilește Codul Fiscal.

Citește și: Singurele situații în care pensia se poate cumula cu alte venituri. Detaliile pe care trebuie să le știe orice român

Care sunt veniturile pentru care se datorează CAS

Veniturile pentru care românii trebuie să plătească CAS la stat sunt următoarele, potrivit Codului Fiscal:

  • venituri din salarii sau asimilate salariilor;
  • venituri din activități independente;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • indemnizații de șomaj;
  • indemnizații de asigurări sociale de sănătate.