Cum vrea UE să îl pedepsească pe Vladimir Putin. Așa se vor răzbuna și pe ministrul lui de externe
Se înăspresc sancțiunile pentru Rusia din partea Uniunii Europene, după invadarea Ucrainei. Liderii europeni nu pot trece cu vederea acțiunile militare ale Rusiei în țara vecină și vor ca Vladimir Putin, împreună cu ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov să plătească pentru acest conflict. Este cea mai dură sancțiune impusă până acum liderului de la Kremlin.
Ce sancțiuni au instituit UE, SUA și Marea Britanie până acum la adresa Rusiei
Liderii europeni au tras linie și au stabilit că este momentul ca Vladimir Putin să primească o lecție după ce armata sa a invadat Ucraina. În anterioarele runde de sancțiuni au fost luate decizii care par să nu îl fi afectat foarte tare pe liderul de la Kremlin.
Germania, printre primele țări care au instituit sancțiuni împotriva Rusiei, a înghețat aprobările pentru punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2.
„Nord Stream 2 nu poate fi exclus de pe lista de sancțiuni, asta este foarte clar. Viitorul gazoductului, care nu a primit încă aprobarea autorităților de reglementare de la Berlin sau Bruxelles, va depinde de comportamentul Rusiei.”, a declarat Ursula Von der Leyen într-un interviu preluat de Reuters.
În plus, președinta CE a mai precizat că este nevoie să fie adoptate și alte sancțiuni împotriva Rusiei care constau în închiderea accesului la capitalul străin, controlul exporturilor de bunuri critice, controlul unor componente tehnologice esențiale pe care Rusia nu le poate înlocui.
De asemenea, prședintele american Joe Biden a cerut și el sancțiuni dure împotriva Rusiei, care vizează în mod special instituțiile financiare rusești și exporturile, dar și pe oligarhii ruși.
Și premierul britanic Boris Johnson a promis joi un pachet masiv de sancțiuni economice care vor fi îndreptate, cel mai probabil, către băncile Sberbank și VTB. Aceste măsuri au fost luate cu scopul de a interzice instituțiilor financiare americane să proceseze tranzacții pentru marile bănci rusești.
Cum vrea UE să îl pedepsească pe Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina
Iar sancțiunile la adresa Rusiei nu se opresc aici. De această dată, măsurile îl vizează direct pe liderul de la Kremlin, dar și pe ministrul de Externe rus. Astfel, într-o a treia etapă de sancțiuni anunțate de Uniunea European, liderii europeni vor să înghețe conturile lui Vladimir Putin și Serghei Lavrov.
Pachetul de sancțiuni ar urma să fie aprobat vineri după-amiază, împreună cu alte măsuri care vizează băncile și industria Rusiei. Sancțiunile au fost discutate joi seara, iar cei mai mulți lideri și-au exprimat acordul pentru instituirea lor.
Totuși, aceste măsuri nu vor viza și indeterdicții de călătorie pentru cei doi lideri ruși, în speranța că vor liderii europeni vor reuși totuși, pe cale diplomatică, să ajungă la un consens cu președintele Rusiei privind stoparea conflictului din Ucraina.