Cum vrea Cătălin Predoiu să reformeze Ministerul de Interne. Vrea militarizarea școlilor de poliție. Ce înseamnă asta

de: Dudescu Denisa
29 08. 2023

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a anunțat, luni seara într-o conferință de presă că dorește resetare completă a întregului aparat de aplicare a legii din structurile MAI dar și a structurii ministerului pe care îl conduce. O măsură care a stârnit deja nemulțumiri în rândul polițiștilor este „militarizarea școlilor de poliție”.

Reforma din Ministerul de Interne, promisă de Predoiu

Ministrul Cătălin Predoiu a prezentat, luni seara, într-o conferință de presă la sediul Ministerului de Interne Raportul final întocmit în urma tragediei de 2 Mai. Acesta a detaliat lungul șir de nereguli făcute de polițiștii de la Constanța, dar și de operatorii de la 112.

Ministrul a spus că este nevoie de o resetare completă a sistemului și va începe acest lucru cu județul Constanța, unul dintre cele mai dificile comunități din punct de vedere al aplicării legii și al provocărilor implicate de fenomenul criminologic. 

„Găsim în județul Constanța toate formele de criminalitate în gulere albe, evaziune fiscală, contrabandă, trafic de persoane, droguri, arme, crimă organizată.

Cauzele pentru care s-a ajuns aici sunt vechi și nu țin exclusiv de insuficienta capacitate de reacție a poliției, ci și de precaritatea educației civice, de condiții socio-economice dificile pentru unele micro-comunități”, a declarat Cătălin Predoiu, în conferința de presă de luni seara.

Cătălin Predoiu a mai spus că una dintre măsurile pe care le dorește aplicate este „militarizarea instituțiilor de învățământ ale MAI. Aici intră: Academia de Poliție, Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina sau Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca.

„Reorganizarea unităților de învățământ ale MAI (Academia de Poliție, școlile de agenți de poliție ale Poliției Române, Poliției de Frontieră și Jandarmeriei Române, centrele de pregătire) sub directa coordonare a Aparatului Central al MAI și aplicarea Statutului cadrelor militare la nivelul tuturor acestor unități de învățământ. În concret, vom militariza toate instituțiile de învățământ ale MAI”, a mai anunțat ministrul Cătălin Predoiu.

Ce înseamnă militarizarea școlilor de poliție

„Demilitarizarea poliției s-a făcut în 2002 și s-a luat această decizie pentru că a fost o condiție pentru a intra în Uniunea Europeană. Condiția era impusă de J.A.I (n.r Consiliul Justiție și Afaceri Interne), este o caracteristică a țărilor membre”, a explicat un angajat al Ministerului de Interne pentru Playtech. 

Măsura a fost aspru criticată de sindicatele din poliție, care spun că această decizie a ministrului înseamnă „întoarcerea la un sistem totalitar”.

„Militarizarea școlilor de agenți de poliție este o măsură antieuropeană. Domnul ministru îl contrazice pe domnul președinte Klaus Iohannis, care își dorește o Românie ”educată”, promovând recent modificări ale legilor educației în care se prevede actuala modalitate de școlarizare în școlile de poliție.

O școală militară nu poate produce funcționari publici cu statut special, ci militari! Militarizarea înseamnă supunere la ordin, pierderea independenței deciziei asupra curriculei de învățământ! Militarizarea înseamnă întoarcerea la un sistem totalitar! Atunci când nu suntem capabili să ne impunem, pentru că nu avem argumente, militarizăm, pentru ca, nu-i așa…ordinul se execută, nu se discută!”, se arată în comunicat transmis, marți, de Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

În traducere liberă asta înseamnă că s-ar reveni la instituția de dinainte de momentul 2002. Polițiștii nu ar mai avea dreptul la sindicat, așa cum era în trecut și ar urma să fie cercetați în dosare de Parchetele militare și nu cele civile, așa cum este în prezent.

Daniel Răduțoiu, colonel în rezervă și fost ofițer la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Gorj, spunea zilele trecute într-un interviu exclusiv pentru Playtech.ro că ar fi necesară o reformă totală a sistemului,

„Până nu se va face o reorganizare a Poliției Române vor fi aceleași rezultate mai ales că rolul proactiv al poliției este din ce în ce mai scăzut. Am văzut că poliția este o instituție reactivă, adică după ce se întâmplă evenimentul, încep să sancționeze.

Având cadrele pe care le ai la ora actuală este foarte dificil să faci o astfel de reformă. Părerea mea este că trebuie desființat Inspectoratul General al Poliției Române, o structură care nu cred că se justifică, ar trebui funcțiile respective trimise în operativ, adică la alte structuri pentru că ce există la IGPR există la toate structurile teritoriale.

Aș vedea în cadrul ministerului formarea unor departamente ale poliției, jandarmeriei, iar funcțiile respective să fie la jumătatea celor din IGPR și funcțiile de la IGPR să fie trimise în teritoriu, dar nu cred că se va face acest lucru”, a spus fostul ofițer pentru Playtech.