Cum vor fi vaccinați copiii împotriva covid-19. Valeriu Gheorghiță explică tot procesul

Cum vor fi vaccinați copiii împotriva covid-19. Valeriu Gheorghiță explică tot procesul
Valeriu Gheorghiță, coordonator campanie vaccinare anti-covid-19

Coordonatorul Campaniei de Vaccinare anti-Covid-19 a făcut noi declarații privind aprobarea imunizării copiilor de 5-11 ani, de către Comisia Europeană. Astfel, pe data de 25 noiembrie, Agenția Europeană a Medicamentului va face recomandare de autorizare, urmând ca în scurt timp, vaccinul produs de compania Pfizer să fie aprobat pentru această categorie de vârstă. Din acest motiv, Valeriu Gheorghiță a explicat pas cu pas etapele vaccinării în România.

Unde va avea loc vaccinarea copiilor

Valeriu Gheorghiță a anunțat că în aceste zile va fi aprobat vaccinul produs de compania Pfizer pentru copii, iar la finalul lunii decembrie, urmează să fie aprobat și cel produs de compania Moderna.

„Avem confirmarea că pe 25 noiembrie Agenția Europeană a Medicamentului va face recomandarea de autorizare. Probabil că pe 26 Comisia Europeană va autoriza vaccinul de la Pfizer pentru a fi administrat la grupa de vârstă 5-11 ani. Cred că la mijlocul lunii decembrie și vaccinul de la compania Moderna va primi recomandarea de autorizare pentru grupa de vârsta 6-11 ani”, a transmis Valeriu Gheorghiță.

 

Potrivit medicului militar, în această perioadă se organizează cabinetele dedicate vaccinării copiilor din categoria 5-11 ani. Până în acest moment, există 45 de cabinete integrate în unitățile sanitare și alte 135 de cabinete în centre în care are loc imunizarea cu vaccinul Pfizer.

„Situaţia preliminară legată de numărul de cabinete de vaccinare adresate copiilor cu grupa de vârstă 5-11 ani: sunt identificate circa 45 de cabinete în unităţile sanitare şi alte 135 de cabinete de vaccinare în centrele unde, în momentul de faţă, se foloseşte vaccin de la compania BioNTech/Pfizer.

Aceste situaţii vor fi în dinamică şi pe măsură ce vom avea o finalizare a numărului de cabinete, o vom comunica”, a spus Gheorghiţă, citat de Agerpres.

La ce interval de timp vor fi imunizați copii de 5-11 ani

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat, de asemenea, intervalul de timp iîntre cele două doze, dar și cantitatea inoculată. Astfel, copiilor li se vor administra 10 micrograme cu două doze la interval de 21 de zile. Serul este păstrat în flacoane cu 10 doze care trebuie păstrare la temperatura de două grade, timp de 10 săptămâni, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Pentru imunizarea copiilor, părinții vor avea la dispoziție trei posibilități de vaccinare, mai exact, în cabinetele organizate pentru toți cei care doresc să se imunizeze, în centrele din unitățile sanitare și în cabinetele medicilor de familie.

Pentru a afla dacă un anumit centru de vaccinare este dedicate și acestei categorii de copii, Valeriu Gheorghiță a explicat că acest lucru se poate verifica pe platform de vaccinare, acolo unde va fi specificat pentru fiecare centru în parte.

„Probabil că vom asocia către fiecare centru, pe hartă, un icon care să identifice această posibilitate, de administrare la copii, şi, de asemenea, centrul în sine va fi redenumit astfel încât pentru populaţie să fie uşor de identificat şi de efectuat programarea”, a concluzionat medicul.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI