Cum vor fi testați toți bucureștenii. Câți oameni urmează să fie verificați, potrivit ministrului Sănătății

de: Ana Chivu
25 03. 2020

Ministrul Sănătății a declarat azi că întreaga populație din București va fi testată pentru coronavirus. Care vor fi demersurile și cum vor fi verificați cetățenii?

Cum vor fi testați toți bucureștenii de COVID-19?

Victor Costache, ministrul Sănătății, a declarat că întreaga populație din București va fi testată pentru coronavirus. Numeroase echipe medicale vor merge din ușă în ușă pentru a-i testa pe bucureșteni. Acesta a mai susținut și că pacienții diagnosticați cu coronavirus vor fi tratați în spitale exclusiv dedicate combaterii epidemiei. Din cursul zilei de mâine, pacienții cu formă ușoară de boală vor urma să fie mutați din secțiile de boli infecțioase în hoteluri, loc unde vor fi supravegheați de cadre medicale.

„Am avizat un parteneriat și un program care va demara rapid. Vrem să se testeze toată populația Bucureștiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door (din ușă în ușă- n.red.), după modelul Coreei de Sud. Este foarte important să facem milioane de teste. Până la sfârșitul săptămânii, vom avea încă 200.000 de teste. Am pornit cu un singur centru de testare în ianuarie și acum avem cel puțin 20 și vrem să avem 1-2 la nivel județean”
Victor Costache

Victor Costache, despre testarea bucureștenilor de COVID-19

„Diagnosticarea trebuie făcută pe PCR”

Premierul Ludovic Orban a declarat, în cursul zilei de marți, că se așteaptă de câteva zile capacitatea de testate pentru coronavirus să crească la 2.000-2.500 de teste pe zi. Prim-ministrul a mai precizat și că nu vor fi folosite aceleași teste rapide pentru că nu sunt precise. Statul încearcă la momentul actual să achiziționeze echipamente medicale, dar întâmpină probleme în această perioadă.

„Obiectivul nostru, într-un inteval de 5-7 zile, este de a crește capacitatea de testare la 2000 de teste, poate chiar 2500 de teste pe zi (…) Epidemiologii au spus foarte clar diagnosticarea trebuie făcută pe PCR. Nu există teste rapide, ele există, dar au precizie care nu pot să ne confere siguranță că persoanele care sunt diagnosticate negativ sunt 100% negativ. Dacă noi dacă din 100 de persoane pe care le testăm, 20 sunt pozitiv, înseamnă că noi eliberăm purtători ai virusului și îl pot transmite mai departe”
Ludovic Orban