Cum vopseşti natural ouăle de Paşte. Bunicile noastre le făceau doar aşa, secretul pentru a fi lucioase

de: Sabina Anastasia
13 04. 2023

În urmă cu mai multă vreme, credincioșii au început să folosească ouăle drept o modalitate de a sărbători viața care vine odată cu învierea lui Iisus Hristos din mormânt. Astăzi, mulți încă respectă tradiția în perioada sărbătorilor pascale. Playtech Știri îți explică cum vopseşti natural ouăle de Paşte. Secretul pentru a fi lucioase.

Cum faci ouăle de Paște lucioase

Tradiția vopsirii ouălor de Paște datează din cele mai vechi timpuri și a făcut parte din multe culturi și religii de-a lungul istoriei. În tradiția creștină, ouăle pictate în perioada sărbătorilor pascale fac trimitere la evenimentul învierii lui Iisus Hristos și la viața nouă care vine odată cu acesta.

Tradiția vopsirii ouălor pentru Paște este pusă în practică de multe secole și poate fi ușor diferită, în funcție de culturi și obiceiuri. În unele zone, ouăle erau vopsite în roșu pentru a reprezenta sângele lui Iisus Hristos, în timp ce în altele erau decorate cu desene și modele complicate.

În multe țări, credincioșii încă obișnuiesc să vopsească ouăle în culori strălucitoare, cum ar fi roșu, verde, albastru și galben. Pot să prezinte și simboluri precum o cruce sau o imagine cu chipul lui Iisus Hristos.

Există multe tehnici de vopsire a ouălor de Paște, de la utilizarea coloranților naturali obținuți din plante și legume până la utilizarea kiturilor de vopsire din comerț care sunt disponibile la scară largă în magazine. Playtech îți va explica cum poți să vopsești natural ouăle. Știi secretul pentru a deveni lucioase? Bunicele noastre obișnuiau să le ungă cu ulei sau untură, la final. Așa deveneau strălucitoare.

Cum vopseşti natural ouăle de Paşte

Metodă I – De ce ai nevoie:

  • ouă;
  • 2 bucăți de sfeclă roșie;
  • 1 litru de apă;
  • 2 linguri de oțet.

Metodă I – Cum să procedezi:

  1. Se spală bucățile de sfeclă roșie, se curăță și se taie cubulețe de mărime potrivită.
  2. Se pun bucățile de sfeclă roșie într-un litru de apă.
  3. Se adaugă în apă două linguri de oțet.
  4. Se pune amestecul la fiert, la flacără medie, pentru aproximativ 10-15 minute (nu lăsa sfecla prea mult la fiert fiindcă va dobândi nuanță maronie, oprește flacăra de la aragaz în momentul în care apa capătă culoare rubinie).
  5. Se pun la fiert, aproximativ 5-7 minute, ouăle.
  6. Se strecoară bucățile de sfeclă de zeamă în două vase diferite de bucătărie.
  7. Se iau ouăle fierte, se pun în zeama de sfeclă și se lasă astfel până capătă nuanța dorită.
  8. Se ung, la finalul procesului, cu ulei sau untură pentru a deveni lucioase.

Metodă II – De ce ai nevoie:

  • ouă;
  • apă;
  • coji de la 1 kg de ceapă roșie;
  • 1 lingură de oțet.

Metodă II – Cum să procedezi:

  1. Se lasă la înmuiat, peste noapte, cojile de la 1 kg de ceapă roșie, într-un vas de bucătărie acoperit.
  2. Se adaugă o lingură de oțet în cojile de ceapă, a doua zi.
  3. Se fierb ouăle pentru aproximativ 10-15 minute.
  4. Se pun ouăle în amestecul cu coji de ceapă și se lasă astfel până se obține nuanța dorită.
  5. Se ung, la finalul procesului, cu ulei sau untură pentru a deveni lucioase.