Cum verifici soldul cardului Sodexo sau Edenred. Metoda simplă prin care afli câți bani mai ai

de: Dana Cazacu
10 05. 2023

De 25 de ani, mai exact din 1998 s-au introdus tichetele de masă de către guvernul român. La început acestea au fost pe suport de hârtie, sub forma bonurilor tipărite, dar în prezent sunt sun formă de carduri. Valoarea acestor tichete de masă pentru fiecare zi lucrată este de 30 de lei în prezent. Iată așadar cum verifici soldul cardului Sodexo sau Edenred, precum și care este metoda simplă prin care afli câți bani mai ai.

Tipuri de tichete oferite în România

Prin intermediul contractului de muncă, angajatorul oferă angajaților bonuri de masă. Aceste sume sunt deductibile pentru angajator. În ultimii ani și-au mai făcut apariția și alte tipuri de tichete, în afară de cele de masă. Iată care sunt acestea:

  • tichetele cadou
  • tichete de vacanță
  • tichete sociale, care se acordă de către stat, persoanelor care au venituri mici.

Conform Legii 187/MO 613 din 22 iunie 2022, valoarea tichetelor de masă nu poate depăși 30 de lei, pentru fiecare zi în care angajatul muncește.

Vezi și Top 3 ajutoare de la stat care îți intră în casă în 2023: lista condițiilor obligatorii, ca să primești banii

Istoria tichetelor de masă

Istoria tichetelor de masă începe în timpul celui de-al doilea război mondial, când guvernul britanic introduce aceste tichete ca o modalitate de ai ajuta pe angajații săi să aibă acces la alimente și la o hrană adecvată în perioada de război, când erau restricții la aprovizionarea cu alimente.

În anii ’50 și ’60, această idee sa răspândit în alte țări din Europa, cum ar fi Franța și Belgia. În Franța, aceste tichete erau cunoscute sub numele de „ticket restaurant”, iar în Belgia sub numele de „chèque repas”. În România acestea se acordă din anul 1998. Astăzi, tichetele de masă sunt folosite în mai mult de 80 de țări din lume și sunt folosite ca o modalitate convenabilă de a cumpăra în afara locației de muncă. Ele pot fi folosite în supermarket-uri, magazine specializate în alimente sau în restaurante și cafenele.

Legea care reglementează tichetele de masă în România

Legea 142/1998 este cea care reglementează tichetele de masă în România. Acestea reprezintă un beneficiu extra salarial, care este exonerat de taxe și deductibil, și pentru angajator și pentru angajat. Este acordat pentru procurarea hranei individuale.

Tot mai mulți angajați se bucură de această compensare financiară, care din anul 2022 este emisă numai sub forma de carduri, sub forma banilor virtuali. În România există 3 firme acreditate să emită carduri de masă:

  • UP Romania SRL din București
  • Edenred România SRL din București
  • Sodexo Pass SRL.

Vezi și Cum afli câţi bani mai ai pe cardul social. Aşa verifici cel mai uşor soldul

Cum verifici soldul cardului Sodexo sau Edenred

Ca să verifici soldul cardului Sodexo trebuie să începi prin a-ți instala aplicația CardSodexo. Aceasta este metoda simplă prin care afli câți bani mai ai. Iată ce pași trebuie să urmezi după ce ai instalat-o:

  • deschide aplicația
  • accesează opțiunea ,,Cont nou”, dacă nu ai cont (și urmează pașii) sau accesează opțiunea ,,Contul tău”, dacă nu ai cont.
  • introdu adresa de email în câmpul prestabilit, apoi apasă butonul ,,Login”
  • selectează cardul pentru care vrei să vezi soldul disponibil.

Pentru a verifica soldului unui card social emis de forma Edenred, se instalează aplicația MyEdenred, disponibilă gratuit în App Store și Google Play și se procedează la fel ca în pașii descriși mai sus.

Citește și După voucherele sociale și tichetele de masă, noi vouchere în România: se dau pentru acești copii și s-ar putea să te încadrezi

Compoziție foto: Iozan Carmen