Cum verifici RCA în 2024. Ce amendă iei dacă ai asigurarea expirată
Conducerea unui autovehicul în România poate deveni un adevărat labirint de amenzi și sancțiuni dacă șoferii nu își țin la zi documentele esențiale precum RCA-ul, ITP-ul și rovinieta. Dar cum verifici RCA în 2024 Riscul de a uita de valabilitatea acestor documente este mereu prezent. Din fericire, poți verifica ușor online valabilitatea asigurării mașinii tale, ca să eviți o amendă usturătoare.
Cât e amenda dacă nu ai RCA valabilă
Dacă ești șofer în România, este esențial să ai puse la punct toate documentele auto.
Unul dintre pașii importanți în administrarea acestui istoric constă în verificarea unor documente esențiale: ITP-ul, asigurarea RCA și rovinieta.
Acestea sunt documente de o importanță crucială, iar lipsa valabilității acestora se traduce în amenzi substanțiale și alte sancțiuni.
În cazul în care nu ai încheiat încă o poliță RCA sau asigurarea ta a expirat, ești pasibil de o amendă între 1.000 și 2.000 de lei.
Cu toate astea, amenda nu este singura sancțiune aplicată în astfel de cazuri. Șoferii surprinși fără RCA valabil pot fi supuși și retinerii certificatului de înmatriculare al mașinii, precum și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare.
Totodată, trebuie să te asiguri că este valabilă și ai în regulă și inspecția tehnică periodică a mașinii, deoarece lipsa acesteia poate atrage amenzi ce pot ajunge până la 5.800 de lei, la care se adaugă retinerea talonului și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare.
Lista sancțiunilor continuă cu amenzile percepute pentru lipsa rovinietei. Dacă ești prins circulând în afara orașului fără rovinietă, riști o amendă între 250 și 500 de lei.
Cum verifici RCA în 2024
Să îți verific RCA-ul online este foarte simplu și ar trebui să o faci de fiecare dată când ai dubii cu privire la perioada pe care ai încheiat polița sau o dată la trei luni.
Citește și: Cine plătește daunele dacă mașina a fost lovită de grindină. Detaliul pe care șoferii români nu-l știau
Verificarea valabilității RCA-ului și a rovinietei poate fi făcută online, cu ușurință. În plus, dacă alegi să colaborezi cu un broker de asigurare, vei beneficia și de serviciul de administrare istoric date asigurări. Mulți brokeri îți vor trimite un SMS cu ceva timp înainte ca RCA-ul să îți expire ca să îți amintească să reînnoiești polița.
Poți să eviți amenzi și sancțiuni inutile dacă îți verific RCA online.
Accesul la informații despre valabilitatea poliței RCA a devenit ușor și chiar gratuit, datorită sistemului modernizat de asigurări.
Cum îți verifici online asigurarea
Începând cu anul 2018, verificarea valabilității RCA este un proces simplu și rapid, posibil prin intermediul platformei AIDA, sub coordonarea Biroului Asiguratorilor Auto din România (BAAR).
AIDA a luat locul sistemului mai familiar, CEDAM, și a devenit instrumentul principal pentru verificarea stării de valabilitate a polițelor RCA. Prin intermediul acestui sistem, utilizatorii au posibilitatea să verifice nu doar valabilitatea poliței, ci și clasa bonus/malus asociată acesteia.
Citește și: Ce pățesc șoferii care circulă fără asigurare RCA. Sancțiune drastică pe lângă amendă
Platforma AIDA oferă posibilitatea de a verifica starea de valabilitate a polițelor atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, facilitând astfel accesul la informații esențiale despre asigurarea auto.
Fie că deții o poliță pentru o persoană fizică sau juridică, pentru a verifica valabilitatea poliței RCA ai nevoie de seria de șasiu sau numărul de înmatriculare al vehiculului în cauză.
Introduci aceste informații și selectezi condițiile în sistemul de interogare a bazei AIDA, apoi poți afla rapid și gratuit online când a fost încheiată polița pentru respectivul autoturism și când expiră.