Cum verifici, de fapt, temperatura cuptorului înainte de gătit. Este o greșeală pe care o fac multe gospodine

de: Cătălina Burghelea
06 02. 2022

Atunci când gătești ceva bun la cuptor, coacerea poate fi un proces incredibil de calmant și îmbucurător, care are ca rezultat mâncare proaspătă, delicioasă și savuroasă. Din păcate, gătitul la cuptor vine la pachet și cu mici incidente neplăcute. Dacă temperatura nu este setată cum trebuie, rețeta ta se duce pe apa sâmbetei. Atunci când procesul de coacere merge prost, poate duce chiar și pe cel mai liniștit bucătar în pragul nebuniei. Ce este de făcut, în acest caz?

Ce mare greșeală faci atunci când gătești ceva la cuptor

Cele mai frecvente greșeli în bucătărie pot fi prevenite cu ușurință urmând o scurtă listă de recomandări. Utilizează aceste sfaturi și trucuri, pentru a te corecta atunci când crezi că nu stabilești anumite noțiuni despre coacerea la cuptor, și asigură-te că următoarele tăvi de prăjituri, pâine etc. îți ies fără să le arzi.

Multe gospodine nu acordă importanță acestui detaliu

În bucătărie, chiar şi cea mai mică greşeală poate compromite orice fel de reţetă! Dacă vrei să-ți surprinzi familia cu o mâncare gustoasă, urmează instrucţiunile în cele mai mici detalii, de la viteza mixerului, la temperarura de coacere. Iată de ce sunt atât de importante gradele din cuptor.

Trucuri cheie pentru o mâncare delicioasă

Dacă până acum mâncarea se ardea în cuptor, temperatura este de vină. Înainte de a băga preparatul la cuptor, verifică-i temperatura cu un termometru special. Apoi urmăreşte-i „punctele fierbinţi”. Majoritatea cuptoarelor, mai ales alea vechi, ard mai tare în anumite zone.

Cum trebuie să procedezi? Ia o tavă întinsă în care pui felii de pâine şi bag-o la cupor câteva minute. În funcţie de gradul de coacere a pâinii, îţi poți da seama  unde flacăra arde mai puternic. Odată identificate, ferește alimentele de zonele respective.

În ce accesoriu banal să investești, pentru a ști temperatura corectă a cuptorului

Una dintre cele mai frecvente „infracțiuni de coacere” este cea pe care probabil nici nu ți-ai dat seama că o comiți: gătitul la temperatură greșită. Deși toți tindem să avem încredere în temperatura afișată pe cuptoarele noastre, realitatea este că fiecare cuptor se încălzește diferit și inegal. O altă modalitate prin care știi că este setată temperatura corectă este să investești într-un termometru intern.

Odată ce cuptorul a atins temperatura perfectă, evită să deschzi ușa în timpul procesului de coacere. Cu excepția cazului în care întorci mâncarea sau verifici dacă s-a copt, cel mai bine este să verific alimentele prin geamul ușii.