Cum va începe, de fapt, anul școlar 2020-2021. Planul pregătit de Ministerul Educației

de: Ștefan R. Apostol
15 07. 2020

Anul școlar 2019-2020 s-a terminat și nu în condiții tocmai bune, pentru toți factorii implicați. În plină criză Ministerul Educației face scenarii și încearcă să găsească formule de a pregătii începerea noul an școlar, 2020-2021.

Cum va începe, de fapt, anul școlar 2020-2021

Surse apropiate Ministerului Educației vorbesc de scenarii și noi proiecte pentru anul școlar ce ar putea începe, cel puținîn teorie, la 15 septembrie 2020. În acest moment pe masa ministrului se află un proiect ce are ca subiect decizia privind începerea anului școlar ar putea fi luată în baza principiului descentralizării, conform celor de la educatieprivata.ro. Proiectul face referire la modul în care fiecare fiecare unitate administrativ-teritorială ar putea aplica propria variantă de începere a anului școlar, iar acest lucruar putea fi făcut funcție de:

  1. gradul de aglomerare a claselor,
  2. accesul la educație online al elevilor.

Planul pregătit de Ministerul Educației

Surse spun că în proiect este prevăzut ca în zonele rurale, unde clasele au un număr mic de elevi iar problemele cu accesul la educație digitală sunt mai frecvente, cursurile să se poate face, ca și până acum, pritr-un program complet de învățare la clasă, cu condiția respectării distanțării și a celorlalte reguli sanitare.

Dacă vorbim de zonele din urbanul mic, proiectul susține ca în această situație, unde clasele sunt mai aglomerate, dar și în cele din orașele mari, cursruile să se desfășoare în baza unui sistem dual, și anume, prin rotație, dacă într-o clasă sunt 30 de elevi, de exemplu, 15 să fie la clasă, iar ceilați 15 să facă cursuruile prin sistemul online. Ministerul are în vedere și sistemul privat de școlarizare, aici particularitatea fiind aceea că aceste școli să aibă dreptul de a decide singure formula în care vor începe anul școlar, respectând normele în vigoare de protecție.

”Am analizat modalitățile în care am putea redeschide unitățile de învățământ începând cu 2020 – 2021. Toate scenariile pe care Ministerul Educației le are în vedere țin cont de recomandările Ministerului Sănătății. Cel mai bun scenariu va fi, dacă Ministerul Sănătății va face această recomandare, acela în care elevii, unii vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcție de situația epidemiologică.

Cum va începe, de fapt, anul școlar 2020-2021. Planul pregătit de Ministerul Educației

Luăm în calcul dacă nu va fi nicio problemă, dar nu cred, pentru că uitați ce se întâmplă în acest moment…. unul dintre scenarii era să începem normal, dar nu e cazul de situație normală – sau dacă va fi din ce în ce mai rău mai rău, să continuăm învățarea online”, a declarat Monica Anisie, la Iași.